Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Eterična ulja i hidrolati - od proizvodnje do primjene,
voditeljice: Maja Dent i Anđela Miljanović

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Prezentacija

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Na izložbenom štandu prikazati će se snimak pripreme biljnog materijala lista kadulje (Salvia officinalis L.), ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) i lovora (Lauris nobilis L.) za postupak izolacije eteričnog ulja vodenom destilacijom, zatim postupak dobivanja eteričnog ulja te odvajanje eteričnog ulja i hidrolata. Uživo će posjetitelji moći vidjeti aparaturu za dobivanje eteričnog ulja, opipati i pomirisati biljke te dobivena eterična ulja i hidrolate kadulje, ružmarina i lovora. Također, upoznati će se s kemijskim sastavom dobivenih eteričnih ulja i hidrolata te na koji način se određuje kemotip na osnovu kemijskog sastava glavnih sastavnica određenog eteričnog ulja što je bitno znati prilikom odabira i korištenja eteričnih ulja.

https://www.youtube.com/watch?v=x_HloxHmQoI

Biografija:

Maja Dent

Docentica i znanstvena suradnica zaposlena je u Laboratoriju za analitičku kemiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu od 2002. godine. U znanstveno zvanje znanstvenog suradnika i docenta za znanstveno područje Interdisciplinarnih područja znanosti izabrana je 2017. godine. Znanstveno-istraživačka djelatnost doc. dr. sc. Maje Dent posvećena istraživanju biološki aktivnih spojeva u samoniklom bilju, njihovoj izolaciji te kemijskoj identifikaciji i kvantifikaciji primjenom analitičkih tehnika. Dr. sc. Maja Dent znanstveno se usavršavala na Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerza v Mariboru u trajanju od 3 mjeseca (2016. godine). Doc. dr. sc. Maja Dent je suradnica na uspostavnom istraživačkom projektu HRZZ "Interakcije slatkovodnih patogenih oomiceta i okoliša InteractOomyc". Objavila je 8 radova u časopisima indeksiranima u bazi Web of Science Core Collection  te 2 znanstvena rada izvan WoSCC (http://bib.irb.hr/lista-radova?autor=267951).

 

Anđela Miljanović

Asistentica u suradničkom zvanju, zaposlena je u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost "Interakcije slatkovodnih patogenih oomiceta i okoliša InteractOomyc" voditeljice docentice dr. sc. Ane Bielen, u Laboratoriju za biologiju i genetiku mikroorganizama na Prehrambeno–biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje je upisala i doktorski studij. Dosadašnja znanstveno-istraživačka djelatnost usmjerena je na istraživanje inovativnih metoda izolacije biljnih ekstrakata iz samoniklog mediteranskog bilja, identifikaciju i kvantifikaciju njihovih bioaktivnih komponenti te njihovog inhibicijskog potencijala prema patogenim oomicetama. Godine 2019. doktorandica se znanstveno usavršavala u primjeni ddPCR-a (eng. Droplet Digital PCR) ( Labena d.o.o, Ljubljana). Objavila je 2 rada u časopisima indeksiranim u bazi Web of Science Core Collection (https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|An%C4%91ela%20miljanovi%C4%87|text|profile).