Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Nuklearna energija jučer, danas i sutra – jesmo li ukrotili atom?,
Želimir Veinović i Galla Uroić

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 11:00 - 11:30

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
TMNT, Kabinet Nikole Tesle

Detalji:

Fukušima i Černobil su nas iznenadili i šokirali. Sila koju smo koristili desetljećima se otela kontroli i koštala nas skupo. Postavlja se pitanje: možemo li i smijemo li i dalje koristiti atomsku energiju i kako spriječiti nesreće koje se mogu pojaviti. Trebamo li živjeti u strahu ili možemo ukrotiti atom i koristiti ga onako kako smo u početku mislili? Odgovori na ta i brojna druga pitanja o atomskoj energiji, radioaktivnosti, ionizirajućem zračenju i sličnim temama bit će predstavljeni na ovom predavanju.

https://www.youtube.com/watch?v=BQh3NiVZQ7k

Biografija:

Želimir Veinović

Docent je na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Požegi, a diplomirao 1996., magistrirao 2001. i 2007. doktorirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

Nastavnik je na predmetima „Landfills“; „Podzemna odlagališta otpada“; „Površinska odlagališta otpada“ i „Gospodarenje otpadom“ te na predmetu „Projektiranje i sigurnost odlagališta radioaktivnog otpada“, „Modeliranje i projektiranje u geotehnici“ i „Geotehničko seizmičko inženjerstvo“ na poslijediplomskom doktorskom studiju RGNF-a.

Autor je ili koautor više znanstvenih i stručnih radova i poglavlja u knjizi, a nositelj je sedam certifikata o izobrazbi iz područja gospodarenja radioaktivnim otpadom izdanih od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency- IAEA).

Član je više strukovnih udruga i hrvatski predstavnik u „Natural Analogues Working Group“ te jedan od osnivača „Operational Phase Safety Group“ u okviru IAEA-inog GEOSAF projekta.

 

Galla Uroić

Studentica doktorskog studija na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (diplomirala 2019.), dobitnica je rektorove nagrade i jedanaest medalja s međunarodnih izložbi inovacija u Hrvatskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Indiji, Kanadi i Koreji. Njena profesionalna i znanstvena karijera započela je upravo s rješavanjem problema u zbrinjavanju iskorištenog nuklearnog goriva (ING), unaprjeđenjem termičko-hidro-mehaničkog numeričkog modela dubokog geološkog odlagališta ING-a. Autorica je više maketa i nastavnih pomagala koja je koriste u održavanju nastave na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu i koja će biti korištena na Festivalu znanosti. Koautorica je više znanstvenih članaka s područja zbrinjavanja ING-a, radioaktivnog otpada i prirodno radioaktivnih materijala.