Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Na kojoj smo visini?,
voditelji: Ivan Razumović i Blaženka Bukač

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 10:00 - 10:30

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
prezentacija

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija:
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Nadmorska visina je okomita udaljenost neke točke na površini Zemlje u odnosu na srednju razinu mora. Određivanje visina i visinskih razlika je posao s kojim se tradicionalno bave geodeti. Napretkom tehnologije razvijene su aplikacije za pametne telefone koje omogućuju vrlo jednostavno određivanje trenutnog položaja pa tako i visina. No, koja je to visina koju aplikacija izračuna? Postoje li razlike između te visine i nadmorske visine? Kako se utvrđuje vrijednost srednje razine mora? Kako se geodetskim metodama određuje nadmorska visina npr. planine koja nije u blizini mora? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u okviru ove prezentacije!

Biografija:

Ivan Razumović

Rođen je 1980. u Zagrebu. Diplomirao je i doktorirao na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u Zavodu za geomatiku na Katedri za analizu i obradu geodetskih mjerenja na radnom mjestu docenta. Područja znanstvenog i stručnog interesa su mu računska obrada geodetskih mjerenja, optimiranje geodetskih mreža, referentni koordinatni sustavi te transformacije koordinata.

 

Blaženka Bukač

Rođena je 28. prosinca 1995. u Zagrebu. Pohađala je Opću gimnaziju Tina Ujevića u Kutini, a obrazovanje je nastavila na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 2019. godine te je od tada zaposlena na radnom mjestu asistentice na Geodetskom fakultetu, na Katedri za analizu i obradu geodetskih mjerenja.