Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Samovozeća vozila – zanimljive činjenice,
Dino Čakija

Datum i vrijeme:

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

https://www.fpz.unizg.hr/zits/?page_id=1873&aiovg_category=festival-znanosti-2021

Samovozeća vozila mogu se kontrolirano kretati okolinom bez utjecaja čovjeka. Poznajemo ih i kao autonomna, robotska ili vozila bez vozača. Kako bi se mogla autonomno kretati okolinom istu moraju „osjećati“. U tu svrhu koriste se laserske zrake, radari, odometrijska osjetila, računalni vid, GPS sustavi, itd., koji prikupljaju i analiziraju podatke o okolini. Razvoj samovozećih vozila prati i niz zanimljiv činjenica koje su više ili manje poznate.

Biografija:

Dino Čakija

Rođen je 21. prosinca 1977. godine u Čakovcu, Hrvatska. Osnovnu školu pohađao je u Koprivnici, a nakon završetka iste upisao je i uspješno završio prirodoslovno-matematički smjer Gimnazije „Fran Galović“ u Koprivnici. Studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu upisao je 1996. godine te je u rujnu 2003. godine diplomirao na Zavodu za automatiku i procesno računarstvo, smjer Automatika, pod mentorstvom prof. dr. sc. Ivana Petrovića s temom „Izgradnja lokalne vjerojatnosne karte zauzeća prostora na temelju ultrazvučnih senzora“.

U rujnu 2003. godine, nakon završetka Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, osniva tvrtku Čakija d.o.o. sa sjedištem u Križevcima, fokusiranu na dizajn, implementaciju i održavanje sustava za mjerenje, upravljanje i automatizaciju u industriji i zgradarstvu, sustava tehničke zaštite, sustava kontrole pristupa i evidencije radnog vremena te razvoj proizvoda i vođenje projekata prema zahtjevima korisnika.

Usporedo s vođenjem privatne tvrtke, kao vanjski suradnik sudjelovao je u izvođenju nastave na Fakultetu prometnih znanosti iz kolegija Računalstvo. U lipnju 2017. zapošljava se na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na radno mjesto predavača te sudjeluje u unapređenju i izvođenju nastave iz kolegija Računalstvo i Algoritmi i programiranje. U studenom 2017. godine upisuje doktorski studij na Fakultetu prometnih znanosti pod nazivom „Tehnološki sustavi u prometu i transportu“. Od studenog 2018. godine, sukladno odluci Fakultetskog vijeća Fakulteta prometnih znanosti, član je Povjerenstva za upravljanje kvalitetom. Od 2017. godine kao vanjski suradnik sudjeluje u izvođenju nastave na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu iz kolegija Osnove elektrotehnike i Elektronički elementi i sklopovi.