Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Značaj aditivne proizvodnje u Hrvatskoj – projekt INEX-ADAM,
Ana Pilipović

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Aditivna proizvodnja poznatija kao 3D ispisivanje (3D printanje) počela je s razvojem 1987. godine dolaskom prvog 3D pisača za izradu isključivo prototipova s kompliciranom geometrijom u kratkom vremenu. No u Republici Hrvatskoj aditivna proizvodnja počela se intenzivnije primjenjivati tek 25 godina kasnije - 2012. godine.  Sve veći značaj doživljava istekom raznih patenata uređaja, te se danas mogu 3D pisači naći u vrtićima, knjižnicama, srednjim školama, fakultetima, tvrtkama, te u kućanstvima. No da se ide ukorak sa svijetom s obzirom da tehnologije idu jako napred potrebno je pratiti svjetske trendove. U sklopu projekta INEX-ADAM (Increasing Excellence on Advanced Additive Manufacturing) odnosno Povećavanje izvrsnosti u naprednoj aditivnoj proizvodnji kroz razne edukacije i radionice prenosi se znanje o napretcima na području materijala, strojeva, postupaka, itd. U sklopu predavanja istaknut će se sve veći značaj aditivne proizvodnje polimernih i metalnih tvorevina od strojarstva do medicine.

https://www.youtube.com/watch?v=Kr9LYzhIa6c

Biografija:

Ana Pilipović

Rođena je 14.10.1980. u Zagrebu. Doktorirala je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 2012. na temu aditivne proizvodnje (e. additive manufacturing, 3D printing). Od siječnja 2008. godine radi na Katedri za preradu polimera i drva, Zavoda za tehnologiju, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Do sada je sudjelovala na 10 međunarodnih i domaćih projekata i objavila je kao autor ili koautor 124 znanstvenih i stručnih radova u raznim časopisima i u zbornicima radova u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je stipendije od Hrvatske zaklade za znanost, koju je odradila na Fakulteti za strojništvo, Maribor. Dobitnica je nagrade za mlade znanstvenike Vera Johanides za 2014. godinu Hrvatske Akademije Tehničkih Znanosti – HATZ na području aditivne proizvodnje.