Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kako izgleda sjeme šumskog drveća i grmlja i čemu služi?
voditeljice: Marija Gradečki Poštenjak i Nevenka Ćelepirović

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 16:00 - 17:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Prezentacija

Šumsko drveće ima svoje potomstvo, a to je sjeme. Iz njega se razvijaju nove biljke - drveće koje prolazi sve faze razvoja kao i ljudi: djetinjstvo, zrelu dob i starost. Sjeme različitih vrsta drveća međusobno se razlikuje, kao što se međusobno razlikuju i ljudi. Kako izgleda sjeme šumskog drveća i grmlja, koji je njegov značaj u održavanje stabilnosti ekosustava, te kako ispitujemo njegovu kvalitetu prije uporabe saznat ćete uskoro.

Biografija:

Marija Gradečki-Poštenjak

Diplomirala je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - šumsko-gospodarski smjer, te stječe zvanje diplomiranog inženjera šumarstva. Doktorirala je na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  Zaposlena je u Hrvatskom šumarskom institutu u Zavodu za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo. Voditeljica je Laboratorija za ispitivanje kvalitete šumskog sjemena. Područje interesa i rada vezano je uz  šumarsku genetiku, oplemenjivanje i očuvanje genetske raznolikosti šumskog drveća, šumsko sjemenarstvo, plodonošenje i  kvalitetu šumskog sjemena. Objavila je niz znanstvenih i stručnih radova:

https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/10416?report=1

 

Nevenka Ćelepirović

Diplomirala je molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Beču. Zaposlena je u Hrvatskom šumarskom institutu u Zavodu za genetiku, oplemenjivanje šumskog drveća i sjemenarstvo. Voditeljica je Laboratorija za molekularno-genetička ispitivanja. Bavi se istraživanjem populacijske genetike u šumarstvu i detekcijom patogenih gljiva. Sudjeluje na brojnim stručnim i znanstvenim projektima. Objavila je niz znanstvenih i stručnih radova.

https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/262073?autor=262073&period=2007