Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Potresi i život na potresnom području,
voditelji: Vanja Vučinić, Mateja Cindrić i Hrvoje Negovec

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 15:00 - 16:30

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija:
TMNT, Velika dvorana

Detalji:

Posjetitelji će kroz kratko uvodno predavanje saznati više o povijesti seizmografije kao jedne od iznimno mladih grana geofizike. Također, naučiti će razlikovati vrste valova kao i razlog zašto potresi nastaju. Zahvaljujući aplikaciji GeoCro proučiti će se gibanje Jadranske mikroploče kao i pozicija rasjeda u Hrvatskoj.

Nakon toga će učenici simulirati potres na modelu kuće. Pomoću aplikacije Lab4Physics i akcelerometra mjeriti će ubrzanje kuće kad se nalazi na različitim podlogama (pamučna vata, olovke, stiropor...) te će takvim pokusima doći do sličnih zaključaka kao i seizmolozi koji procjenjuju ugrozu građevina.

Za kraj će im biti prezentiran dio rezultata i zaključaka do kojih su došli studenti seizmologije koji su procjenjivali vulnerabilnost poznatih zagrebačkih građevina (katedrala, HNK, Mimara, DHMZ...) i time osvojili Rektorovu nagradu.

https://www.youtube.com/watch?v=cxcEv-KUzbE

Biografija:

Vanja Vučinić

https://kabinetfizike.wordpress.com/o-aktivu-fizike-2/#skok8

 

Mateja Cindrić

https://kabinetfizike.wordpress.com/o-aktivu-fizike/#skok4

 

Hrvoje Negovec

https://kabinetfizike.wordpress.com/o-aktivu-fizike/#skok4