Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Rudarstvo i kultura,
voditelji: Mario Klanfar i Vjekoslav Herceg

Datum i vrijeme:

Organizator:
Tehnički muzej „Nikola Tesla“, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Prezentacija

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Posjetitelji će biti ukratko upoznati sa rudarskom djelatnosti. Istaknuti će se važnost rudarstva u razvoju društva i prikazati nekoliko zanimljivih poveznica rudarstva i kulture. Rudarstvo nije samo industrija. Prenamjenom rudnika stvorene su atraktivne koncertne dvorane i turistički sadržaji a odavno postoje društva, glazbene sekcije, sportski klubovi i cijeli gradovi nastali oko rudarenja i rudnika.

https://www.youtube.com/watch?v=md92dkvDgbs

Biografija:

Mario Klanfar

Docent Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorsku disertaciju pod nazivom „Optimizacija eksploatacije dijabaza u složenim ležišnim uvjetima“ obranio je 2014. godine na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Bavi se istraživanjima iz područja učinkovitosti i optimizacije rudarske mehanizacije na površinskim kopovima, praćenja učinkovitosti i razvoja mjerne opreme, te ventilacije i kvalitete zraka. Kao istraživač je sudjelovao u domaćim znanstvenim projektima (MZOS), te međunarodnim europskim projektima u okviru EU H2020 i EIT Raw materials programa. Nastavnik je na kolegijima Tehnologija nemetalnih mineralnih sirovina, Vjetrenje i odvodnjavanje, Tehnika sigurnosti, Alternativne metode eksploatacije i Vjetrenje podzemnih prostorija i tunela na studiju rudarstva.