Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kultura / Znanost / Umjetnost : fragmenti – izložba građe iz fondova knjižnica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
autorice: Kristina Kalanj, Indira Šamec Flaschar

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 10:00 - 17:00
utorak 11.5.2021., 9:00 - 17:00
srijeda 12.5.2021., 9:00 - 17:00
četvrtak 13.5.2021., 9:00 - 17:00
petak 14.5.2021., 9:00 - 17:00
subota 15.5.2021., 9:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Izložba

Publika:
opća populacija

Lokacija (prostorija):
TMNT, Stalni postav – prostor ispred Planetarija

Detalji

Prateći glavnu temu Festivala znanosti za 2021. godinu u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu – kultura znanosti, autorice Kristina Kalanj i Indira Šamec Flaschar javnosti predstavljaju izložbu Kultura / Znanost / Umjetnost : fragmenti. Za ovaj izložbeni projekt odabrani su vrijedni „fragmenti“ knjižničnih fondova Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, otkrivajući iz zbirki raritetne građe, monografija, periodike te arhivskog gradiva one dokumente koji svjedoče o primjerima iznimnog stvaralaštva i izumiteljstva unutar cjelokupne povijesti čovječanstva vezanim za povijest kulture, tehničke i društvene znanosti te likovnu umjetnost. U mreži životnog tkiva moguće je razabrati momente koji se izdižu iz kontinuuma sveukupne ljudske povijesti i važan su čimbenik za njezin napredak, a na izložbi će se osvijetliti neki od takvih segmenata ljudskog iskustva, zabilježenih na papiru...

Želja je autorica da svaki posjetitelj izložbe kroz sliku povijesti kulturno-znanstvene i tehničke baštine pojmi pokretačku snagu kreativne i inovativne misli u službi civilizacijskog i osobnog čovjekova napretka.

 

Biografija:

Kristina Kalanj

Kristina Kalanj profesorica je informatologije (smjera bibliotekarstvo) i engleskog jezika i književnosti te voditeljica knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu u zvanju višeg knjižničara. Posvećena je promociji i dokumentiranju kulturne i znanstvene baštine te njezinom uspješnom predstavljanju širokoj javnosti kao i stručnom radu na polju knjižničarske i informacijsko-dokumentacijske znanosti i djelatnosti. U cilju populariziranja pisane tehničke baštine autorski potpisuje i organizira niz edukativno-informativnih izložbi i događanja u matičnoj instituciji te na državnim manifestacijama. Bavi se radom s korisnicima te izgradnjom i očuvanjem fonda specijalne muzejske knjižnice, razvijanjem struke u knjižničarskim udrugama, muzejskim nakladništvom i uredništvom monografskih djela o znanstvenicima te hrvatskoj i svjetskoj kulturno-znanstvenoj baštini. Autorica je brojnih stručnih radova te predavanja u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nagrade „Tibor Tóth“ Hrvatskoga informacijskog i dokumentacijskog društva (2016.).

 

Indira Šamec Flaschar

Indira Šamec Flaschar diplomirala je povijest i etnologiju te knjižničarstvo. Voditeljica je specijalne knjižnice Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u zvanju višeg knjižničara. Posebnu pozornost u stručnom radu posvetila je izradi analitičke bibliografske baze podataka o povijesti nastanka galerijske zbirke, sakupljanju umjetničkih djela te povijesti njihova istraživanja i izlaganja. Surađivala je na pripremi brojnih izdavačkih te izložbenih projekata matične kuće. Stalna je suradnica na portalu Digitalna zbirka HAZU (DiZbi.HAZU) i na europskom projektu Europeana Cloud gdje uređuje tematske virtualne zbirke Galerije. Realizirala je projekt preventivne zaštite fotografskih pozitiva te digitalizacije negativa Schneiderova fotoarhiva. Sudjelovala je na više domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova te objavila više stručnih radova. Članica je uredništva Novog uveza, glasila Zagrebačkoga knjižničarskoga društva te aktualna predsjednica Komisije za muzejske i galerijske knjižnice, stručnog tijela Sekcije za visokoškolske i specijalne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskoga društva.