Život okružen morem: naseljenost otoka Ista u svjetlu novih arheoloških istraživanja Voditelj: Pio Domines Peter, student Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 18:00 - 20:00

Organizacija:
Arheološki muzej Zadar, Trg opatice Čike 1

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
srednja škola, studenti, nastavnici i profesori u obrazovanju i opća populacija

Lokacija (prostorija):
AMZ

Detalji:

U suradnji s Arheološkim muzejom u Zadru organizira se predavanje s ciljem popularizacije arheologije kroz predstavljanje studentskog istraživačkog projekta „Arheološki krajolik otoka Ista – Archaeo.IST“. Projekt je pokrenut 2020. godine s primarnim ciljem registriranja i dokumentiranja arheoloških lokaliteta na otoku Istu kako bi se stvorili temelji za znanstvena istraživanja te definirali potencijale za učinkovitu valorizaciju arheološke baštine. U okviru predavanja predstaviti će se tijek dosadašnjih aktivnosti na projektu, a uz rezultate istraživačkog rada usmjerenog na proučavanje života otočne zajednice kroz prošlosti, posebna pažnja će biti pridana turističkom karakteru projekta i primijenjenom modelu valorizacije arheološke baštine u smjeru razvoja kulturnog outdoor turizma.

Biografija:

Pio Domines Peter student je arheologije na Sveučilištu u Zadru. Na Odjelu za arheologiju 2016. godine upisao je preddiplomski studij kojeg je završio 2019. godine obranivši s izvrsnim uspjehom završni rad naziva Prapovijesni kulturni krajolik primorske padine sjevernog Velebita (pod mentorstvom dr.sc. Vedrane Glavaš). Iste godine upisao je diplomski studij na istom Sveučilištu. Tijekom studija pokrenuo je i uspješno proveo više različitih studentskih projekata: Istraživanje olupina srušenih zrakoplova iz Drugog svjetskog rata, Arheološko istraživanje na gradini Klačnica, Gradine – monumentalni eksponati moći i identiteta, Arheologija soli u prapovijesti Velebita, ISTraži – istraživanje, očuvanje i valorizacija arheološke baštine otoka Ista. Njegova izvrsnost prepoznata je na razini Odjela i Sveučilišta dodjelom individualnih pohvala i dviju Rektorovih nagrada. Za vrijeme studija sudjeluje na brojnim terenskim pregledima i arheološkim iskopavanjima vođenim od strane raznih institucija i privatnih tvrtki: Karlobag – Drvišica, Brinje – Humac, Senj - Pavlinski trg, Senj – trg Cimiter, Zadar – Providurova palača, Novalja – Bazilika u Gaju, Ugljan – Sveti Mihovil, Zadar – Muraj, Zadar – Varoš itd. Do sada je objavio tri stručna rada, koautor je jednog izvornog znanstvenog rada te je održao nekoliko javnih predavanja i izlaganja na skupovima. Njegov znanstveni interes usmjeren je na arheologiju otoka, arheologiju soli i arheologiju sukoba.