Nužnost interdisciplinarnosti znanosti u službi istine. Prikaz slučaja u postupku identifikacije Marije Krucifikse Kozulić (1852. – 1922.),
Marijana Mohorić

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 16:00 - 0:00

Organizacija:
Virtualni prostor - online

Vrsta događanja:
predavanje, prezentacija, film/video, rasprava

Publika:
srednja škola, općenito šira populacija

Detalji:

Početkom rujna 2020. u KBC-u Split potvrđena je identifikacija posmrtnih ostataka Marije Krucifikse Kozulić (Rijeka, 1852.-1922.) za koju se od 2013. vodi postupak za proglašenje blaženom. U postupak analize uloženo je puno truda u hrv. timu forenzičara, a zauzimanjem prof. dr. sc. Dragana Primorca, dr. med., pedijatra, genetičara, forenzičara i znanstvenika, ta zahtjevna analiza je nastavljena u suradnji sa Američkim ministarstvom obrane i zaključena u Penn State University. Radi se o prvom postupku kauze tijekom kojeg je na jedinstven način došla do izražaja nužnost interdisciplinarnosti znanosti radi utvrđenja istine o jednoj uzornoj ženi, učiteljici, odgojiteljici i utemeljiteljici Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Koliko taj primjer znači za razvoja slične suradnje različitih polja znanosti, te na koji način utječe na svakodnevni život prikazat će se tijekom susreta sa osobama koje su bile uključene u proces analize i završni događaj obznanjivanja rezultata identifikacije.

Biografija:

Doc. dr. sc. Marijana Mohorić, nakon teološkog studija u Rijeci, na Papinskom sveučilištu Salesiana u Rimu, pri Fakultetu odgojnih znanosti, završila je specijalistički studij u pastoralu mladih i katehetici gdje je doktorirala 2019. godine. Od 2012. do 2018. godine bila je članica vrhovnog vijeća i tajnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova čija je članica od 2000. godine. Od akademske godine 2016./2017. radila je kao vanjski suradnik na Teološko-katehetskom Odjelu Sveučilišta u Zadru, a od ožujka 2020. zaposlena je na spomenutom Odjelu gdje predaje katehetske kolegije. Članica je Udruge talijanskih kateheta (AICA) i Udruge Cerchi d'Onda.