Noć astronomije,
Dalibor Bučić, Astronomska udruga Zadar, Eneriko Pavić

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 21:45 - 0:00

Organizacija:
Zadarska riva, Obala kralja Petra krešimira IV

Vrsta događanja:
predavanje, radionica, prezentacija, izložba, promatranje i fotografiranje noćnog neba kroz teleskop

Publika:
predškolski uzrast, niži i viši razredi osnovne škole, srednja škola, općenito šira populacija

Detalji:

14.05.2021. ili 15.05.2021. uveče iza 21:15h astronomsko promatranje noćnog neba,fotografiranje,predavanje (astrognoziju) na otvorenom za širu populaciju sa zadarske rive,mula, pozdrava suncu,ovisno o meterološkim i epidemijološkim uvijetima za navedene dane. Predložena lokacija,zadarska riva je u gradu.Pristupačna je široj populaciji, ali nam ograničava izbor objekata noćnog neba koji se mogu promatrati zbog svijetlosnog onečišćenja.14.05 ili 15.05.2021. izlazi mladi mjesec na večernjem nebu, te se može promatrati. Članovi udruge mogu u navedenom vremenu napraviti promatranje vidljivog noćnog neba iz grada i astrognoziju,a nazočni mogu pokušati svojim mobitelom ili fotoaparatom napraviti vlastitu fotografiju onog što vide kroz teleskop ili dalekozor.Možemo se sa sadržajem prilagoditi Vama željenom programu te epidemijološkim mjerama.

Biografija:

Dalibor Bučić rođen je 15. svibnja 1969. godine u Zadru gdje je završio studij povijesti i arheologije te stekao zvanje profesora povijesti i diplomiranog arheologa. Djelatnik je Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Od svibnja 2010. član je Astronomske udruge Zadar kao astronom amater.

Eneriko Pavić rođen je 02. rujna 1958. godine u Zadru. Diplomirao je na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu 1982. godine te radi kao stomatolog u privatnoj ordinaciji. Amaterski se bavi astronomijom te je član astronomske udruge u Zadru od 2018. godine.