Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

Leo na dvoru Ludovica Sforze – bijeg iz prošlosti (Ella Rakovac Bekeš)

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 17:15 - 18:00

Mjesto održavanja:
Tehnička škola Ruđera Boškovića (Ul. Stanka Vraza 15, 32100, Vinkovci)

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija

Lokacija (prostorija):
A020

Detalji

Godina je 1496. Trenutak u talijanskoj renesansi kada je došlo do kolizije umjetnosti i znanosti sa spektakularnim učinkom. Na dvoru Ludovica Sforze, milanskog vojvode, okupili su se najveći slikari, arhitekti i mislioci toga doba kako bi njegov sud učinili najvećim, najljepšim i najboljim u Europi. Najpoznatiji je kao rani zaštitnik Leonarda da Vincija, koji je upravo stupio na vojvodski dvor. Između ostalih zadaća, Leonardo u Milanu treba voditi obnovu i uređenje dvorca Sforzesca, sjedišta i rezidencije milanskog vojvodstva, na kojem bi procvjetao Sforzin veliki dvor.

Luca Paccioli i Leonardo ovdje brzo postaju bliski prijatelji. Knjiga Divina Proportione postat će jedina knjiga koju je umjetnik ilustrirao u svom životu. Samo će dvije kopije ovoga djela ostati sačuvane. Samo ako ih ti uspješno izneseš sa dvora i pobjegneš natrag u sadašnjost!

Online escaperoom s 4 misije u kojima se posjećuje Leonardova soba, tamnica, dvorska biblioteka, pregledavaju autentični crteži Platonovih tijela, rješavaju problemi, a sve to kako bi se sakupili dijelovi knjige i prenijeli u sadašnjost. Za to je potrebno pokrenuti vremenski stroj, koji se pokreće utipkavanjem koda, a pronalazi se na ranije spomenutim lokacijama.

Biografija:

Ella Rakovac Bekeš nastavnica je matematike u I. gimnaziji Osijek. Nakon stjecanja zvanja profesora matematike i informatike na Sveučilišnom odjelu za matematiku u Osijeku, stječe i zvanje magistrice znanosti na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Kao jedan od Scientix ambasadora za RH sudjeluje u brojnim pilot-projektima, te promovira i provodi veliki broj STEM aktivnosti. Aktivni je sudionik na brojnim državnim i međunarodnim znanstvenim konferencijama i stručnim skupovima. Aktivno sudjeluje na međunarodnim projektima, te projektima iz STEM područja, a najveći doprinos daje u području inovacije nastave primjenom tehnologije proširene stvarnosti i očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Autorica objavljenih digitalnih obrazovnih sadržaja. Promovirana u zvanje izvrsnog savjetnika.