Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

Kolektivna inteligencija - kukci (Anamarija Ožvat, Mirko Ožvat)

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 16:15 - 17:00

Mjesto održavanja:
Tehnička škola Ruđera Boškovića (Ul. Stanka Vraza 15, 32100, Vinkovci)

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
A110

Detalji

Čovjek se smatra najinteligentnijim bićem, no koliko se zapravo razlikujemo od životinja po tom pitanju!? Inteligencija je sposobnost učenja koja u prirodi može rezultirati iz prilagodbe na promjene u okolišu. Ljudi su upotrebom oruđa i alata bili pokazatelji inteligencije i evolucije ali i mnoge životinjske vrste koriste razne interesantne alate u potrazi za hranom. Vrlo zanimljiva skupina životinja za istraživanje su kukci. Dijelom jer su najbrojnija skupina životinja ali i zbog svog kolektivnog djelovanja. Životinje se udružuju radi lakšeg pristupa hrani, odgoja mladunaca, izbjegavanja predatora i obrane imovine. No, od interesa za kognitivna istraživanja su sustavi u kojima jedinke odlučuju hoće li i s kim surađivati u datoj situaciji. Promotrimo li život mravi i pčela, vidjet ćemo visoku razinu organizacije poslova koja zasigurno iziskuje određenu inteligenciju. Istraživači u sve više kukaca otkrivaju nevjerojatne domene inteligencije. Bumbare se recimo smatra logističkim genijima jer pomoću svog sićušnog mozga mogu izračunati najkraću rutu prema željenom odredištu. Nastambe crvenih šumskih mrava izgledaju izvana jednostavno ali za takvu izgradnju zasigurno je potrebna dobra inteligencija. Mravi iz rodova Atta i Acromyrmex, poznati kao listorezačice koriste istovremeno tehniku, znanje i organizaciju rada da bi došli do konačnog proizvoda. Da je njihov svijet zanimljiv dokazuju i znanstvenici koji su pomoću kukca robota zavirili u njega. Robot kukac veličine je nokta i koristi vibracije kako bi se kretao. Programiran je da zastane kad treba napraviti fotografiju i potom se nastavi kretati brzinom od 2-3 centimetra u sekundi. Takav robot može se kretati i snimati oko 90 minuta. Ostaje nam vidjeti hoće li roboti kukci biti od pomoći pri rješavanju važnih problema, koji uvelike utječu na stabilnost ekosustava.

Biografija:

Anamarija Ožvat nastavnica je biologije u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci u Vinkovcima. Rođena je 6. ožujka 1990. u Vinkovcima. Osnovnu školu završila je u Soljanima, a srednjoškolsko obrazovanje u Općoj gimnaziji u Županji. U Osijeku je završila znanstveni smjer Diplomskog sveučilišnog studija Biologije. Nakon toga stažirala je u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode Vukovarsko-srijemske županije. U međuvremenu je završila Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičku izobrazbu u Osijeku. Zaposlena je u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Sudjelovala je u nekoliko STEM projekata, projektu s darovitim učenicima i projektu za izvannastavne aktivnosti. Educirala se za rad na laseru i 3d printeru. Uvijek spremna za suradnju i uvođenje novih tehnologija.

 

Mirko Ožvat rođen je 17. studenog 1983. u Brčkom. Osnovnu školu završio je u  Soljanima, a srednjoškolsko obrazovanje u Tehničkoj školi u Županji. Visoku stručnu spremu je stekao na strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, gdje je diplomirao na smjeru proizvodno strojarstvo. U međuvremenu je završio Pedagoško-psihološko-didaktičkom metodičku izobrazbu u Osijeku. Radi u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima kao nastavnik stručnih predmeta. Godine 2020. stekao je zvanje profesora mentora. Koristi se računalnim programima  CATIA , AUTO-CAD, Fusion 360, a osposobljen je i za vožnju drona. Sudionik je brojnih natjecanja i aktivnosti uz postizanje dobrih rezultata.