Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

Filcanje sapuna - otkrijte umjetnost stvaranja, (Darija Vištica, Melita Barić Tominac)

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 15:30 - 16:00

Mjesto održavanja:
Tehnička škola Ruđera Boškovića (Ul. Stanka Vraza 15, 32100, Vinkovci)

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
A110

Detalji

Kroz radionicu kod učenika razvijamo svijest o potrebi prihvaćanja i promicanja ideja zdravog stila življenja kroz sudjelovanje u aktivnostima koje promiču održivi razvoj u školi i lokalnoj zajednici. Potičemo učenike na štednju prirodnih resursa, prije svega kroz recikliranje. Na taj način oni prepoznaju važnost očuvanja okoliša za opću dobrobit te prosuđuju značaj održivog razvoja za buduće naraštaje.

Život u skladu s prirodom zahtijeva naš svakodnevni angažman na svim područjima djelovanja. Nerijetko se hrpe odbačene vune mogu vidjeti u prirodi. Takvim načinom gospodarenja vunom nastaje izniman ekološki problem (neadekvatno zbrinjavanje vune). Odbačenu vunu pretvorili smo u korisnu sirovinu. Učenici tehnikom filcanja oblažu sapune prirodnom vunom. Ova se tehnika  temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu. Tako pripremljeni sapuni koriste se kao piling da bi se uklonile odumrle stanice.

U ovoj radionicu ćemo istražiti čaroliju ove drevne i kreativne tehnike koja nam ukazuje na to kolika je važnost manualnog rada i povezanosti sa prirodom u svijetu koji je sve više digitaliziran. Usavršit ćemo svoje vještine, zajedno ćemo istražiti, učiti i stvarati. Dobrodošli u svijet filcanja vune - gdje svaka vlakna donose priču, a svaki dodir oblikuje nešto novo.

Biografija:

Melita Barić Tominac rođena je 22. travnja 1964. u Vinkovcima, gdje završava OŠ i Gimnaziju. Završila je Pedagoški fakultet u Osijeku smjer biologija i kemija. Stupanj magistra znanosti stekla je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. U Gimnaziji M. A. Reljkovića zaposlena je od 1989. godine, na radnom mjestu predavača kemije. Od školske godine 2012./2013. voditelj je ŽSV-a za profesore kemije srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije. Član je Županijskog i Državnog povjerenstva za natjecanje iz Kemije . Na školskim, županijskim i državnim stručnim skupovima održala je niz predavanja i radionica. Koautorica je udžbenika i zbirki zadataka iz kemije za 1., 2. ,3. .i 4. razred gimnazije, kao i digitalnih obrazovnih sadržaja za iste razrede. U statusu je profesora izvrsnog savjetnika.

 

Darija Vištica rođena je u Vinkovcima 25.listopada 1968. Diplomirala je 1992. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer biokemijsko inženjerstvo. Iste godine završava dopunsko pedagoško – psihološko obrazovanje na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Od 1996. godine zaposlena je u u OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci kao nastavnica kemije te OŠ Josipa Kozarca. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća učitelja kemije Vukovarsko-srijemske županije od 2017. godine, a od 2023. godine je u statusu izvrsnog savjetnika. Sudjelovala je u školskom timu učitelja zaduženog za planiranje, provedbu i analizu projektnih aktivnosti međunarodnog projekta „ Gift of nature“, „Towards a more inclusive school“, te „Going green“ u sklopu Agencije za mobilnost i programe Europske unije.