Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

Arhimedov vijak (Iva Luketić, Anja Pejić)

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 15:30 - 16:00

Mjesto održavanja:
Tehnička škola Ruđera Boškovića (Ul. Stanka Vraza 15, 32100, Vinkovci)

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija

Lokacija (prostorija):
A020

Detalji

Za ovaj događaj biti će napravljena prezentacija kojom će sudionici saznati nešto o Arhimedovom životu i njegovim postignućima.
 Jedna od poznatih izjava Arhimeda je „Heureka“ te će sudionici sami sudjelovati i pojasniti kako je nastala ova izjava.
Zatim će imati prilike vidjeti i probati nacrtati Arhimedovu spiralu te će vidjeti primjere primjene Arhimedove spirale.
Nakon odrađenog prvog dijela, sudionici će uživo moći vidjeti napravljen Arhimedov vijak i isprobati ga.

Biografija:

Iva Luketić rođena je 27.11.1998. godine u Vinkovcima. Završila je osnovnu školu Ivana Brlić Mažuranić u Andrijaševcima. Nakon toga upisuje Tehničku školu Ruđera Boškovića Vinkovci u Vinkovcima. Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu upisuje 2017. godine, a diplomirala je u srpnju 2022. godine. Od rujna 2022. godine zaposlena je u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci kao nastavnica strukovnih predmeta iz područja strojarstva.

 

Anja Pejić rođena je 3.11.1995. godine u Vinkovcima. Osnovnu školu Antuna Gustava Matoša i srednju školu Gimnazija Matije Antuna Reljkovića završava u Vinkovcima. 2014. godine upisuje studij kemije na Odjelu za kemiju na Sveučilištu J.J. Strossmayera, a diplomirala je 2022. godine. U studenom 2022. zapošljava se u Poljoprivredno šumarskoj školi u Vinkovcima kao nastavnica kemije gdje radi do siječnja 2023. godine. U siječnju 2023. godine zapošljava se u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci gdje radi i danas.