Mjesto događanja:
zbog epidemioloških mjera, svi materijali (posteri, plakati, prezentacije, videozapisi) biti će postavljeni na web stranicu:
https://festivalznanostivk.wordpress.com/

„Znanost mijenja živote“,
Vesna Vuksanović

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 8:00 - 22:00
utorak 11.5.2021., 8:00 - 22:00
srijeda 12.5.2021., 8:00 - 22:00
četvrtak 13.5.2021., 8:00 - 22:00
petak 14.5.2021., 8:00 - 22:00
subota 15.5.2021., 8:00 - 22:00

Organizacija:
FESTIVAL ZNANOSTI - VINKOVCI

Vrsta događanja:
poster

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
web stranica festivalznanostivk.wordpress.com

Detalji:

Učenici su, radeći u radionici, odabrali književne likove koji su ih se dojmili i pobudili njihove osjećaje. Mijenjali su njihove sudbine uvodeći znanost u njihove živote. Stupanj razvoja znanosti ne odgovara razdoblju u kojemu su živjeli književni likovi. Tako su nastale nove verzije dijelova književnih djela. Cilj je bio pokazati kako znanost mijenja život ljudi olakšavajući ga , ali i omogućujući sretnije sudbine, nadvladavajući bolesti i odlažući smrt. Učenici su, radeći ove zadatke, razvijali maštu i sposobnost  zamišljanja novih situacija i rješenja, što su bitne odrednice u razvoju kreativnosti -  neophodne i u razvoju umjetnosti, i u razvoju znanosti. Također su pokazali suosjećanje, koje je bitna odrednica svakoga civiliziranoga društva. Nakon što su stvorili tekstove, učenici su izradili plakat na kojemu su uz promijenjene živote književnih likova priložili fotografije na kojima su fotomontažom spojili različita razdoblja, uvodeći na postojeće slike određenih umjetničkih razdoblja elemente koji im ne pripadaju, a predstavljaju neki znanstveni napredak idućih razdoblja. Tako je došlo do korelacije i prožimanja između više nastavnih predmeta, znanosti i tehnika rada. Učenici su sami protumačili svoja djela razvijajući sposobnost izražavanja i uživljavanja u nove situacije.

Biografija:

Vesna Vuksanović
profesor hrvatskog jezika i književnosti
vesna.vuksanovic@skole 

Vesna Vuksanović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti sa 30 godina radnoga iskustva u nastavi. Zaposlena u Gimnaziji A. G. Matoša, Đakovo.  Prije toga bila je zaposlena u Ekonomskoj školi u Đakovu i osnovnoj školi u Levanjskoj Varoši. Sudjeluje na natjecanjima iz poznavanja hrvatskog jezika i  Lidranu. U oba natjecanja sudjelovala je na županijskoj i na državnoj razini. Također organizira priredbu za Dan škole i  druge aktivnosti s učenicima na razini škole i grada. 2018. stekla je zvanje profesora mentora. Aktivno sudjeluje u stručnom usavršavanju.