Katarina Šprem: Ekstrasolarni planeti i mogućnosti života na njima

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 20:00 - 21:00

Mjesto održavanja:
Astronomsko društvo „Istra“ Pula, Park Monte Zaro, Pula

Vrsta događanja:
Predavanje

Lokacija (prostorija):
AD

Detalji

Od početka civilizacije čovjeka je zanimalo postoji li život izvan naše zemaljske kugle? Što se nalazi među svim tim silnim zvijezdama koje možemo vidjeti za vedrih noći? Naša znatiželja pokretni je mehanizam koji je potaknuo razvoj  znanosti  i  koja počinje odgovarati na prethodno postavljena pitanja. U nekoliko zadnjih desetljeća, otkrića o našem Sunčevom sustavu samo se gomilaju, a počinju se gomilati i saznanja o egzogenim ili ekstrasolarnim planetima. To su planeti koji ne orbitiraju oko naše zvijezde Sunca, već oko svoje zvijezde. Ima ih sličnih Zemlji, ali i drastično različitih. Priroda i Svemir su vrlo maštoviti. Pridružite nam se na zanimljivom predavanju o povijesti ljudske znatiželje, egzogenim planetima i mogućnostima života na njima.
Pored predavanja u petak u 20h, četvrtak i petak od 18-20 sati moći pogledati prigodna izložba radova polaznika pulskih dječjih vrtića na temu „život u svemiru“ .

Biografija:

Katarina Šprem rođena je u Varaždinu 1991. godine. Završila je Medicinsku školu u Varaždinu,  nakon čega 2010. upisuje jednopredmetni preddiplomski studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2013. upisuje jednopredmetni diplomski studij arheologije na istome fakultetu. Jedan semestar akademske godine 2013./2014. provela je na Univerzi v Ljubljani na razmjeni studenata preko programa Erasmus. Diplomirala je 2016. godine s radom „Litički materijal iz Mujine pećine“ izrađenim pod mentorstvom Ivora Karavanića. Godine 2016./2017. obavljala je stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi kao asistentica na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobile u Puli gdje predaje kolegij „Prapovijesna arheologija u Hrvatskoj“ na prvoj godini preddiplomskog studija arheologije. U slobodno vrijeme bavi se amaterskom astronomijom; članica je Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba te članica upravnog odbora Astronomskog društva „Istra“ Pula.