Život (umjetnosti) u Metaverzumu, Karmela Puljiz

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 14:00 - 15:00

Organizacija:
Odsjek za kulturu, medije i menadžment, Tvrđa, Trg Sv. Trojstva 3

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, studenti

Lokacija (prostorija):
AUKOS - predavaonica 18

Detalji:

U proteklih godinu dana najčešće spominjani pojam u mnogim (kvazi)znanstvenim krugovima bio je Metaverzum.  Posebno nakon što je krajem listopada 2021.g. Mark Zuckerberg, izvršni direktor jedne od najznačajnijih svjetskih kompanija, odnosno vlasnik najveće i najpoznatije socijalne mreže 'Facebook' promijenio ime u „Meta“ naznačivši smjer razvoja njihovih aplikacija i tehnologija ka novim međusobno povezanim mrežama, infrastrukturama, koje se moraju percipirati mnogo šire od virtualne stvarnosti odnosno 'cyberspeace'-a.

Što je točno Metaverzum i kako će se njegovo postojanje odraziti na naš život te život umjetnosti biti će tema ovoga predavanja. Naše  shvaćanje i prihvaćanje digitalne realnosti potpomogla je i ubrzala pandemija Covida-19 gdje smo se prilagodili novom obliku međusobne komunikacije putem internetskih aplikacija 'Zoom' ili 'Skype' odnosno video pozivima i vrlo jednostavno komunicirali približivši se 'virtualnoj' stvarnosti.

Mnogi nastanak Metaverzuma  poistovjećuju s „novom renesansom“, slijedećim korakom interneta te revolucionarnim otkrićem ravnim onome Gutenbergove tiskane knjige. U čemu je toliki 'hype'? Teško nam je pretpostaviti. Metaverzum je jedna potpuno nova forma komunikacije koja je u procesu izgradnje, no nitko još zaista ne može reći kako će on u konačnici izgledati. Svijet, odnosno decentralizirani svjetovi, u kojem smo mi i naš 'fizički svijet' biti će  'bok uz bok' 'virtualnoj' i 'proširenoj' realnosti. Pojednostavljeno, Internet u 3 dimenzije.

Metaverzum se gradi. Najveće svjetske kompanije ulažu ogromna sredstva, ali i vodeće kulturne institucije kao što su Warner Music Group, Guggenheim museum na primjer te vodeće aukcijske kuće Sotheby's i Cristie's koje osim što grade svoje podružnice, već i trguju kripto umjetničkim djelima odnosno NFT-jima.

Danas se piše povijest i toga moramo biti svjesni pitajući se u kojoj će se mjeri transformirati suvremena umjetnost, možemo li se zadovoljiti samo kripto umjetnošću, odnosno što je s našim životima u tom 'vrlom novom svijetu' i može li tehnologija simulirati složene međuljudske odnose i osjećaje. 

Biografija:

Karmela Puljiz, predavač. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je radnjom iz područja Moderne umjetnosti na studiju Povijesti umjetnosti i češkog jezika i književnosti. Studijski boravila u mnogim europskim kulturnim/sveučilišnim središtima: Prag, Beč, Budimpešta (Filozofski fakultet Sveučilišta u Beču, Filozofski fakultet Karlovog sveučilišta u Pragu). Od 2006. do danas zaposlena je na Umjetničkoj akademiji i Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te predaje predmete na preddiplomskim i diplomskim studijima na Odsjeku za instrumentalne studije i Odsjeku za vizualne i medijske umjetnosti. Znanstveno/umjetnička i nastavna aktivnost, kustoski projekti  i tekstovi  te  prezentacije, konferencije, radionice vezani su za modernu i suvremenu umjetnost. Poznaje pet svjetskih jezika, a prema  zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike; engleski (C1), njemački (C1), češki (C1), talijanski (B2), mađarski (A1).

Članstvo u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske.