Život djece u digitalnom okruženju Europske unije, Matko Guštin, Veronika Sudar

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 8:00 - 18:00
utorak 3.5.2022., 8:00 - 18:00
srijeda 4.5.2022., 8:00 - 18:00
četvrtak 5.5.2022., 8:00 - 18:00
petak 6.5.2022., 8:00 - 18:00
subota 7.5.2022., 8:00 - 18:00

Mjesto održavanja:
Pravni fakultet, Stjepana Radića 13, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
PRAVOS

Detalji

Digitalno okruženje karakterizira niz prednosti i nedostataka. U takvom okruženju, djeca, kao najranjivija društvena skupina najveću pozornost s obzirom da je niz njihovih prava vezan upravo uz suvremene, digitalne tehnologije. Važnost digitalnog okruženja intenzivirala se tijekom pandemije COVID-19, pri čemu je posebno važna postala zaštita prava djece na obrazovanje koje se preselilo u virtualno okruženje. Osim obrazovanja, posebno važna prava djece u digitalnom okruženju su i pravo na pristup internetu, pravo na zaštitu privatnosti te pravo pristupa informacijama. Europska unija prepoznala je ovu problematiku te se Strategijom EU o pravima djece daju posebne smjernice državama članicama za regulaciju prava djece u digitalnom okruženju. Važno je istaknuti i Europsku strategiju za bolji Internet za djecu iz 2012. kojom se Internet nastoji urediti kao sigurno mjesto za djecu. Plakatom će se prikazati najvažnije činjenice vezane uz djecu u digitalnom okruženju, djelovanje Europske unije te statistički prikaz najvažnijih podataka vezanih uz temu.

Biografija:

Matko Guštin, mag. iur.

Matko Guštin asistent je na Katedri građanskopravnih i obiteljskopravne znanosti od prosinca 2021. godine. Tijekom studija, višestruki je dobitnik dekanovih nagrada za izvrsnost u studiju, dvije dekanove nagrade za najbolji znanstveno-istraživački i stručni studentski rad, dekanove nagrade za izvrsnost u izvannastavnim aktivnostima te Rektorove nagrade. Tijekom studija, bio je  demonstrator na Katedri upravnog prava i znanosti te Studentski pravobranitelj Pravnog fakulteta Osijek. Aktivno je sudjelovao u radu Pravno-ekonomske i Zelene pravne klinike te je bio suradnik na EU projektu Time to Become Digital in Law (DIGinLaw). Sudjelovao je na 20. Šipanskoj ljetnoj školi „Post-pandemic Europe: Politics, Economy and Society“. Autor je nekoliko radova. Tijekom akademske godine 2020./2021. sudjelovao je na Danima Europe te Festivalu znanosti.

 

Veronika Sudar, mag. iur.

Veronika Sudar, diplomirala je na Pravnom fakultetu Osijek u srpnju 2021. godine. Od prosinca iste godine radi kao naslovna asistentica na Katedri za ustavno i europsko pravo (kolegij Europsko javno pravo). Tijekom studija stručno se usavršavala sudjelujući na kongresima i stručnim konferencijama. Pohađala je STARS Summer Legal Clinic 2019. godine u Luksembourgu. Kao studentica bila je članica Pravno-ekonomske klinike i obavljala posao demonstratorice na kolegiju Europsko javno pravo te suradnice na EU projektu Time to Become Digital in Law – DIGInLaw. Autorica je i nekoliko znanstvenih i stručnih radova. Godine 2021. sudjelovala je na Festivalu znanosti.