Penicilin – lijek koji je mnogima spasio život, Ante Listeš, Kaja Lukač, Ana Mehičić, Tamara Alebić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 15:00 - 15:45

Mjesto održavanja:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
FDMZ, Crkvena 21, Osijek

Detalji

Antibiotici su lijekovi koji se primjenjuju za liječenje bakterijskih infekcija, a prvi proizvedeni antibiotik bio je penicilin. Penicilin je otkriven je sasvim slučajno 1928. godine od strane škotkog znanstvenika Alexandra Fleminga. Iako je lijek bio gotovo zaboravljen punih deset godina, konačno je prepoznata njegova vrijednost te su 1945. godine  znastvenici  Fleming, Chain i Florey dobili Nobelovu nagrada za njegovo otkriće. Budući da je otkriven za vrijeme velikih ratova u svijetu, spasio je milijune života prvenstveno vojnicima jer su infekcije zbog brojnih rana i nehigijenskih uvjeta na ratištu vrlo česte, ali i zato što sam antibiotik ima širok spektar djelovanja što znači da se može primijeniti kod različitih uzročnika infekcije. Tako se penicilin danas koristi kod bakterijskih infekcija uha, sinusa, probavnog i mokraćnog sustava, ali i kod teških infekcija kakve su pneumonije, meningitisi te sepsa. Ipak, danas se svi antibiotici nesavjesno propisuju kako s obzirom na njihovo isključivo antibakterijsko djelovanje tako i s obzirom na sam spektar djelovanja pojedinog antibiotika. Upravo zbog toga postoji opravdan strah kako ćemo uskoro trebati novog Fleminga jer nam penicilin i ostali vrlo snažni antibiotici neće biti dovoljni u borbi s bakterijama koje će nam prijetiti i ugrožavati nam zdravlje i život. U ovom predavanju prikazat će se značaj i utjecaj Flemingovg otkrića na živote i zdravlje  ljudi do današnjih dana.

Biografija:

Ante Listeš, Kaja Lukač, Ana Mehičić, Tamara Alebić

 

IME I PREZIME: Ante Listeš, student pete godine integriranog studija medicine u Osijeku

MAIL: listesante@yahoo.com

BROJ MOBITELA: 098 9770353

 

Životopis Ante Listeš: Rođen je u Splitu. Tamo je završio osnovnu školu „Kman- Kocunar“ i Prvu gimnaziju gdje je bio u jezičnom programu. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja razvio je ljubav prema medicini. Završio je preddiplomski sveučilišni studij radiološke tehnologije na Odjelu zdravstvenih studija u Splitu. Nakon toga upisuje Medicinski fakultet u Osijeku na kojemu je trenutno student 5. godine integriranog  studija medicine.

 

 

IME I PREZIME: Kaja Lukač, studentica četvrte godine integriranog studija medicine u Osijeku

Mail: kaja_lukac@hotmail.com

Broj mobitela: 099 5105650

Životopis: Kaja Lukač rođena je 15. srpnja 1998. godine u Zagrebu. Osnovnu školu pohađala je u Orašju, BiH gdje je završila i osnovnu glazbenu školu te opću gimnaziju. Budući da je oduvijek znala kako se u budućnosti želi baviti medicinom i raditi s ljudima, izbor pri odabiru fakulteta nije bio težak. Slobodno vrijeme voli provoditi uz knjige i glazbu. Trenutno je studentica četvrte godine integriranog studija medicine u Osijeku

 

IME I PREZIME: Ana Mehičić, mag. med. techn.

Mail: plivaana46@gmail.com

Broj mobitela: 0911479779

Životopis: Ana Mehičić rođena je 01. kolovoza 1986. g u Vinkovcima. Srednju školu završila je u Vinkovcima 2006. godine. Preddiplomski studij sestrinstva završila je 2017. godine na Medicinskom fakultetu Osijek. Diplomski studij sestrinstva završila je na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. Od 2014. godine zaposlena je u KBC u Osijek kao medicinska sestra gdje od  2019. godine  radi po kompetencijama prvostupnice sestrinstva.

 

 

IME I PREZIME: dr. sc. Tamara Alebić, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

Mail: talebic@fdmz.hr

Broj mobitela: 098 9887273

Životopis: Tamara Alebić: Rođena je u Našicama. Završila je Opću gimnaziju u Orahovici. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a doktorirala  na Doktorskoj školi Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku. Sudjelovala je na nekoliko međunarodnih simozija  te objavila nekoliko znanstvenih radova. Zaposlena je na fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. https://scholar.google.hr/citations?user=MSzAygQAAAAJ&hl=hr