Češnjak; Sitnica koja život znači, Lucija Kuna, Sonja Vukadin, Robert Smolić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 8:00 - 16:00
utorak 3.5.2022., 8:00 - 16:00
srijeda 4.5.2022., 8:00 - 16:00
četvrtak 5.5.2022., 8:00 - 16:00
petak 6.5.2022., 8:00 - 16:00
subota 7.5.2022., 8:00 - 16:00

Organizacija:
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Crkvena 21, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
poster

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
FDMZ, Crkvena 21, Osijek

Detalji:

Češnjak je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka sa značajnom prehrambenom i ljekovitom ulogom. Koristi se kao začin, hrana i biljni lijek više od 4000 godina. Drevni grčki liječnik Hipokrat (oko 460.-370. pr. Kr.), danas poznat kao “otac zapadne medicine”, propisivao je češnjak za širok raspon stanja i bolesti. Hipokrat je promovirao korištenje češnjaka za liječenje respiratornih problema, parazita, slabe probave i umora. Redovita konzumacija češnjaka izravno je povezana s dobrobitima za zdravlje srca i krvnih žila. Odavno je poznato kako češnjak smanjuje kolesterol i normalizira krvni tlak. Osim toga, njegovi protuupalni učinci velika su prednost za smanjenje rizika od našeg ubojice broj jedan, bolesti srca. Češnjak sadrži alil sulfide, protuupalne spojeve koji se bore protiv raka, a za koje su studije pokazale da usporava rast stanica raka. Budući da djeluje protuupalno, to znači da također pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Jedna od prednosti sirovog češnjaka je da je pun vitamina i minerala, uključujući vitamin B6, mangan, selen, vitamin c, željezo, kalij i bakar. Ova moćna kombinacija posebno je dobra za kognitivne funkcije: vitamin B6 i magnezij povezani su s podizanjem raspoloženja i poboljšanjem zdravlja mozga. Na kraju, ako želite zapamtiti samo jednu stvari iz ovog članka, neka to bude: dah od češnjaka je dobar. Ukoliko ste danas pojeli samo malo češnjaka, učinili ste uslugu svom zdravlju, jer sitnice katkad život znače.

Biografija:

Dr.sc.Lucija Kuna, mag.biol.  (asistent, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, lkuna@fdmz.hr

Lucija Kuna, rođena je 4. studenog 1988. god. u Osijeku gdje je završila osnovnu i srednju Medicinsku školu. 2013. g. diplomirala je na Odjelu za biologiju, Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku. Od listopada 2017. godine radi u suradničkom zvanju asistenta u Katedri za farmakologiju i biokemiju na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. 2022. doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Medicinskog fakulteta u Osijeku. Aktivno se bavi znanstveno – istraživačkim radom, te je do sada objavila 14 znanstvenih radova, te 3 poglavlja u knjizi. Ujedno, aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim kongresima te je objavila preko 20 sažetaka. Suradnica je i na nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata. Aktivno je radila na popularizaciji znanosti kroz sudjelovanje na Festivalu znanosti. Član je Hrvatskog društva za humanu genetiku, hrvatskog Farmakološkog društva te Hrvatskog društva za personaliziranu medicinu. 2017. izabrana je u 15 mladih doktoranada diljem Europe te je dobila stipendiju za Summer school of Molecular Medicine,  Friedrich Schiller University Jena, u Njemačkoj. 2020. g. osvojila je  nagradu  za najbolji znanstveni rad Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, u kategoriji mladog znanstvenika. Od 2021. g. Potpredsjednica je Znanstvenog foruma Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku.

 

Dr.sc. Sonja Vukadin, dr.med., asistentica na Katedri za farmakologiju i biokemiju, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo; sonja.vukadin@fdmz.hr

Sonja Vukadin, rođena je 1986. godine u Osijeku. Opću gimnaziju završila je u Valpovu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 2011. godine. Od 2012. do 2015. godine radila je kao asistent u Katedri za farmakologiju Medicinskog fakulteta Osijek. Doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Biomedicine i zdravstva na Medicinskom fakultetu u Osijeku 2021.godine. Aktivno je sudjelovala na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima. Tijekom 2013. godine u trajanju od 4 mjeseca u sklopu Erasmus programa mobilnosti boravila je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pečuhu i tamo odslušala dio nastave na poslijediplomskom studiju, te radila u laboratoriju prof. Koszegija. Od 2015. do 2019. godine radila je u Republici Irskoj kao bolnički liječnik i završila Basic specialist training iz opće interne medicine, te je član Royal College of Phyisicians of Ireland od 2018. godine.

Od lipnja 2020. godine radi u suradničkom zvanju asistenta u Katedri za farmakologiju i biokemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek gdje se nastavila baviti znanstveno-istraživačkim i radom u nastavi.

 

Izv.prof.dr.sc.Robert Smolić, dr.med. Izvanredni profesor na Katedri za farmakologiju i biokemiju, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek

mail: robert.smolic@fdmz.hr

Izv. prof.dr.sc. Robert  Smolić, dr.med., predsjednik Katedre za farmakologiju i biokemiju Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo te direktor Medicinskog centra Mursa d.o.o. 

Nakon petogodišnjeg usavršavanja u SAD-u, završava specijalizaciju iz gastroenterologije. Istraživački interes: farmakologija jetrenih bolesti te bolesti mineralnog metabolizma. Bio je voditelj/suradnik na 2 NIH projekta, 2 HRZZ projekta, 3 projekta Sveučilišta te 9 institucijskih projekata. Član je uredničkog odbora „Journal of Clinical and Translational Hepatology“, te recenzent više znanstvenih časopisa. Pod njegovim mentorstvom su obranjene 2 doktorske disertacije. Član je stalnih odbora i povjerenstava Sveučilišta i Fakulteta. Održao je 10-ak pozvanih predavanja na međunarodnim znanstvenim skupovima, član je upravnog odbora Hrvatskog društva za humanu genetiku, te član znanstvenih odbora međunarodnih kongresa (IMC-HCV, ISABS).