Simulacijom kultura do umjetnog ekološkog sustava,
voditeljica: Tamara Đerđ, suradnik: Branimir K. Hackenberger

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 17:00 - 17:45

Mjesto održavanja:
Odjel za biologiju, Ulica cara Hadrijana 8A, Osijek

Vrsta događanja:
ONLINE RADIONICA

Publika:
viši razredi osnovne škole, srednja škola, studenti i građanstvo

Lokacija (prostorija):
ONLINE - Zoom Meeting

Detalji

Join Zoom Meeting:
https://us04web.zoom.us/j/76597604734?pwd=c2hiSWNKbWV4OEF2dXFLL0wzZjRlZz09

Meeting ID:
765 9760 4734
Passcode:
Simulacija

 

Ekološki sustavi temelje se na dinamičnim interakcijama organizama koji se očituju u protoku energije i kruženju tvari. Hranidbene mreže koriste se za prikaz protoka energije koji proizlazi iz direktnih i indirektnih odnosa organizama različitih vrsta. One su sastavljene od većeg broja međusobno povezanih hranidbenih lanaca, u kojima su organizmi podijeljeni u trofičke razine: proizvođači, potrošači prvog i drugog reda i razlagači. Prema tome, razumijevanjem hranidbenih odnosa između organizama ekosustava moguće je donijeti zaključke o značaju neke vrste za ekosustav i predvidjeti posljedice promjene brojnosti jedne vrste na čitavi ekosustav.

Tijekom radionice sudionici će se upoznati s temeljnim konceptima ekologije i ekološkog modeliranja te će samostalno izraditi računalne modele hranidbenih lanaca, kao elemenata hranidbenih mreža. Načinjeni modeli koristit će se za izradu simulacija i predviđanje kratkoročnih i dugoročnih utjecaja promjene brojnosti vrsta na stabilnost ekosustava.

 

Biografija:

Tamara Đerđ, studentica Diplomskog studija Odjela za biologiju, Odjel za biologiju

Tamara Đerđ studentica je druge godine znanstvenog smjera Diplomskog studija Odjela za biologiju. Tijekom studija uključila se u znanstvena istraživanja Zavoda za kvantitativnu ekologiju na području ekotoksikologije i primjene suvremenih računalnih tehnika u ekologiji. Koautor je dva znanstvena rada objavljena u časopisima indeksiranim u bazi podataka Current Contents te je uspješno sudjelovala na nekoliko međunarodnih ekotoksikoloških kongresa s usmenim i posterskim izlaganjima.

 

Branimir K. Hackenberger, redovni profesor, Odjel za biologiju

Branimir K. Hackenberger doktorirao je na Institutu Ruđer Bošković na optimizaciji biomonitoringa zagađenja okoliša. Autor je više od 50 znanstvenih publikacija  objavljenih u časopisima indeksiranim u bazi podataka Current Contents. Sudjelovao je na brojnim međunarodnim kongresima na području ekotoksikologije i ekološkog modeliranja kao predavač i moderator. Vodio je domaće i strane projekte.