** Platonova tijela pomoću modularnog origamija,
voditeljica: Ivana Kuzmanović Ivičić, suradnica: Suzana Miodragović

Datum i vrijeme:
srijeda 12.5.2021., 12:00 - 13:00

Organizacija:
Odjel za matematiku, Gajev trg 6, Osijek

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
viši razredi osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
OMAT, Predavaonica 3

Detalji:

Origami je tradicionalna japanska vještina kreiranja modela od papira njegovim savijanjem. Najčešće se dijeli na tradicionalni, u kojemu se modeli izrađuju od jednog papira i modularni, u kojemu se modeli sastavljaju od više tradicionalno izrađenih dijelova u jednu cjelinu. Tradicionalni origami omogućava izradu mnoštva modela, a modularnim povezivanjem elemenata mogu se izraditi veličanstvene skulpture. Neki od vrlo lijepih modela koji se mogu izraditi ovom vještinom su Platonova tijela, odnosno pravilni poliedri, a posebno lijepo izgledaju oni s više strana, kao što  su primjerice dodekaedar i ikosaedar.

Na radionici će se radom u grupama izraditi nekoliko poliedara tehnikom modularnog origamija.

Biografija:

Voditeljica:

Doc. dr. sc. Ivana Kuzmanović Ivičić, Odjel za matematiku

https://www.mathos.unios.hr/~ikuzmano

Ivana Kuzmanović Ivičić rođena je 20. siječnja 1982. godine u Osijeku. Osnovnoškolsko obrazovanje završila je u OŠ Republika u Petrijevcima, a srednju Prirodoslovno-matematičku gimnaziju završila je u Osijeku. 2000. godine upisala je studij matematike na Odjelu za matematiku Sveučilišta u Osijeku, smjer matematika-informatika. Diplomirala je u svibnju 2005. nakon čega je zaposlena  kao asistent na Odjelu za matematiku i upisana na Sveučilišni poslijediplomski doktorski studij na  Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2012. godine, a od 2015. godine je docent na Odjelu za matematiku. Autor/suautor je pet znanstvenih radova,  4 znanstvena rada u zbornicima radova, 4 stručna rada te dva sveučilišna udžbenika. Trenutno je suradnik na istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost „Redukcija vibracija u mehaničkim sustavima“..

Suradnica:

Doc. dr. sc. Suzana Miodragović, Odjel za matematiku

https://www.mathos.unios.hr/~ssusic

Suzana Miodragović rođena je 22. lipnja 1984. godine u Vukovaru. Nakon završene osnovne škole, upisuje  Gimnaziju u Vukovaru, te 2003. godine upisuje nastavnički studij matematike i informatike na Odjelu za matematiku u Osijeku. Diplomirala je 2017.  te upisala poslijediplomski doktorski studij matematike pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Doktorirala je 2014.. godine, a od 2018. godine je docent na Odjelu za matematiku.

Trenutno je voditelj projekta „Problem zaobilaženja neželjenog dijela spektra kod kvadratnog svojstvenog problema“ financiranom od Sveučilišta u Osijeku i  suradnik na istraživačkom projektu Hrvatske zaklade za znanost „Redukcija vibracija u mehaničkim sustavima“.

Napomena:

** Zbog ograničenog broja sudionika na radionici, obavezne su prijave sudionika na e-mail:
ikuzmano@mathos.hr