Što je muzej i kako se ponašati u muzeju,
predavačice: Marija Erl Šafar, Klara Krnjaković i Ena Maurus

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 10.5.2021., 10:00 - 10:45

Mjesto održavanja:
OŠ Ljudevita Gaja Osijek, Krstova ulica 99, 31000 Osijek

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
učenici 1., 2., 3. razreda osnovne škole

Lokacija (prostorija):
OŠ LJ. G.

Detalji

Muzej je neprofitna, stalna ustanova u službi društva i njegova razvoja, i otvorena javnosti, koja sabire, čuva, istražuje, komunicira i izlaže materijalna svjedočanstva čovjeka i njegove okoline, radi proučavanja, obrazovanja i zabave. Prema vrsti muzejske građe dijeli se na opći i specijalizirani, a prema teritorijalnom području obavljanja muzejske djelatnosti na lokalni, regionalni i nacionalni. Muzeji mogu djelovati samostalno kao institucija ili kao galerija i zbirka dio ustanove. Svoje muzejske predmete izlažu javnosti putem izložbi. Na predavanju ćemo predstaviti radionice za djecu koje provode Muzej Slavonije, Muzej likovnih umjetnosti te Arheološki muzej u Osijeku. Osječki muzeji često provode radionice za djecu kako bi djeca stekla novo znanje i vještine te dobro iskustvo o posjetu muzeju koje traje čitav život. Osim lokalnih muzeja, predstavit ćemo i ostale zanimljive hrvatske muzeje poput Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu ili Muzeja iluzije. Za kraj, objasnit ćemo kako se treba ponašati u muzeju, ali i u svim kulturnim institucijama. Cilj nam je da djeca uvide kako muzeji nisu i ne moraju biti dosadna i tiha mjesta, već mjesta koja pružaju inovativan i zabavan način edukacije te nova iskustva.

 

Biografija:

Voditeljica:

Doc.dr.sc. Marija Erl Šafar ,Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

(Osijek, 1975.) Diplomirala Engleski jezik i književnost i njemački jezik i književnost, a nakon toga Dodiplomski studij Knjižničarstva na Pedagoškom fakultetu u Osijeku , a akademski stupanj doktora znanosti stekla 2013. godine. Od 2000. do 2009. godine radila kao dipl.knjižničarka u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, a od prosinca 2009. do 2018. zaposlena na radnom mjestu asistenta, poslijedoktoranda te docenta na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.Od 2018. , docentica na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Predavačice:

Klara Krnjaković, studentica 2. godine preddiplomskog studija Informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku

Ena Maurus, studentica 2. godine preddiplomskog studija Informatologije na Filozofskom fakultetu u Osijeku