dr.sc. Ivan Cerovac:
Filozofija i zarazne bolesti: Što možemo naučiti od klasika?

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 0:00 - 0:00

Organizacija:
Gimnazija Eugena Kumičića, Drage Gervaisa 2, Opatija

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Velike epidemije nisu nova pojava u povijesti čovječanstva – još od drevne Grčke, pa i ranije, nalazimo zapise o zaraznim bolestima koje su ostavile velike društvene i ekonomske posljedice. Sasvim očekivano, značajni su umovi o njima već stoljećima pisali, kao i o različitim društvenim i političkim odgovorima na velike epidemije.
Spoznaje iz prošlosti koje često graniče s praznovjerjem ili pseudoznanosti teško nam mogu dati neke vrijedne informacije koje će unaprijediti mjere kojima u 21. stoljeću nastojimo spriječiti širenje zaraznih bolesti. No možemo li danas, uzevši u obzir golemi znanstveni napredak koji je napravljen, bilo što novo naučiti od klasika, od filozofa, politologa i pravnih stručnjaka koji su pisali pred stotinu ili više godina?
Ivan Cerovac koji na primjeru političke misli britanskog filozofa Johna Stuarta Milla (koji je o zakonima o zaraznim bolestima pisao pred više od 150 godina) proučava zašto nam klasici mogu biti korisni i danas. Izlaganje analizira Millovo načelo štete, ideju kako države ne smiju ograničavati slobodu pojedinaca osim u slučajevima kada oni nanose štetu legitimnim interesima drugih, te primjenu tog načela na procese izrade i evaluacije zakona, političkih odluka i mjera kojima se nastoji spriječiti širenje zaraznih bolesti.
Suprotno očekivanjima brojnih javnih intelektualaca danas, Mill naglašava kako se načelo štete ne može koristiti kao alat za opravdanje bilo kojeg skupa zakona ili mjera koje, s ciljem sprečavanja širenja bolesti, ograničavaju ili privremeno dokidaju neka važna prava i slobode.
Uz to, izlaganje obrađuje Millova razmišljanja vezana uz procedure donošenja odluka koje su prikladne u vrijeme pandemije, kao i ispravnu podjelu spoznajnog i političkog rada.

Biografija:

Ivan Cerovac je obranio dva doktorata iz političke filozofije, prvi 2016. godine na Sveučilištu u Trstu, a drugi pet godina kasnije na Sveučilištu u Rijeci. Autor je brojnih znanstvenih radova među kojima se ističu knjige “Epistemic Democracy and Political Legitimacy” i “John Stuart Mill and Epistemic Democracy”, obije izdane kod prestižnih inozemnih izdavača. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući i Nagradu Grada Opatije za društvene djelatnosti u 2020. godini. Za rad na istraživanju koje povezuje političku filozofiju Johna Stuarta Milla i zarazne bolesti nedavno je dobio stipendiju Brocher Foundation iz Švicarske koja podržava istaknuti znanstveni rad u primjeni etičkih i pravnih teorija na teme iz medicine i javnog zdravstva.