Mali-veliki moreplovci (nautički simulator), voditelji: Srđan Vujičić i Nermin Hasanspahić

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 10:00 - 12:30

Mjesto održavanja:
Sveučilište u Dubrovniku – Pomorski odjel, Ćira Carića 4, Dubrovnik

Vrsta događanja:
radionica

Publika:

osnovna škola, srednja škola i opća publika

Napomena: Broj sudionika je ograničen jer se radionica izvodi u nautičkom simulatoru, molimo najaviti dolazak na e-mail adresu:
nermin.hasanspahic@unidu.hr.

Detalji

Oko 80 % svjetskog transporta tereta odvija se morskim putem. Koliko je pomorski promet važan pokazalo se i u vrijeme COVID-19 pandemije,  kada se ogroman dio medicinske opreme i potrepština prevozio svjetskim morima. Međutim, javnost često zaboravlja na ljude koji plove na tim istim brodovima. Pomorci su ti koji omogućuju svjetsku trgovinu i stalan razvoj ekonomije, te utječu na globalizaciju i razvoj ljudskog društva. Zbog toga je UN proglasio pomorce  ključnim radnicima, te tako priznao njihovu važnost u svjetskim okvirima. Cilj radionice je dočarati mladim ljudima i svim zainteresiranima kako se upravlja brodom, te pokazati opremu koja se pri tome koristi. Sudionici će imati priliku upravljati brodom, te između ostaloga koristiti radar i elektroničke navigacijske karte, a kako bi vježba bila zanimljivija biti će postavljena na prilazu dubrovačkoj luci.

Biografija:

Srđan Vujičić rođen je 06. svibnja 1979. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju pomorsku školu nautičkog smjera. Na Pomorskom odjelu Veleučilišta u Dubrovniku stekao je zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa nautičkog smjera. Nakon završenog studija plovi na brodovima za rasute terete u svojstvu časnika palube, te do 2011. godine na brodovima za kružna putovanja u svojstvu navigacijskog časnika, časnika zaduženog za zaštitu okoliša, te prvog časnika palube. Doktorski studij Pomorstvo, smjer Nautičke znanosti završio je na Sveučilištu u Rijeci 2019 godine. Zaposlen je na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku, a 2021. izabran je na dužnost pročelnika odjela. Autor je i koautor niza znanstvenih i stručnih radova te je suradnik na nekolicini znanstveno-istraživačkih projekata.

 

Nermin Hasanspahić rođen je 16.03.1981. godine u Dubrovniku gdje je završio srednju Pomorsko – tehničku školu - nautički smjer, a potom diplomira na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Doktorski studij Pomorstvo, smjer Nautičke znanosti završava u Rijeci 2019 godine. Plovio je na tankerima za prijevoz nafte od 2002. do 2017. godine u zvanjima od vježbenika palube do zapovjednika. Trenutno je zaposlen na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Dubrovniku kao asistent i izvodi nastavu i vježbe iz nekoliko stručnih kolegija te sudjeluje u izvođenju tečajeve izobrazbe za pomorce. Autor je i koautor više od 20 znanstvenih radova objavljenih u znanstvenim časopisima i zbornicima međunarodnih znanstvenih skupova.

 

 

Napomena:

Broj sudionika je ograničen budući da se radionica izvodi u nautičkom simulatoru.
Zbog toga će se održati četiri radionice u trajanju od dvadeset minuta, a na svakoj radionici moguće je sudjelovanje od šest sudionika.
Budući da je broj sudionika ograničen, molimo najaviti dolazak na e-mail adresu:
nermin.hasanspahic@unidu.hr.
Voditelji će prilagoditi program uzrastu i podijeliti sudionike u grupe (program je prilagođen djeci i odraslima).

Napomene:

Molimo sve zainteresirane za radionice koje organizira Centar za mlade Dubrovnik, Centar brodomaketarstva i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, da se zbog organizacijskih razloga najave za sudjelovanje na e-mail: ztkdubrovnik@gmail.com 

Molimo sve zainteresirane za predavanje i radionice Zero waste boje, da zbog organizacijskih razloga, iskažu svoj interes za sudjelovanje suorganizatoru Gradu Dubrovniku, Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, zaključno do četvrtka 6. svibnja 2021. do 12 sati na sljedeću elektronsku adresu: urbanizam@dubrovnik.hr