Umjetna inteligencija i programiranje ugradbenih računalnih sustava, voditelji: Tomislav Pavlek, Dubravko Čubek

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 16:50 - 19:15

Mjesto održavanja:
Srednja škola Zlatar, Braće Radića 10, 49250 Zlatar

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
7. i 8.razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Umjetna inteligencija (UI) je grana računalne znanosti koja se bavi stvaranjem računalnih sustava koji mogu izvoditi zadatke koji zahtijevaju ljudsku inteligenciju.
ChatGPT je naziv za jednu od implementacija modela umjetne inteligencije koji se temelji na arhitekturi GPT, a namijenjen je za generiranje teksta na temelju unosa korisnika.
Ugradbeni sustavi obično se sastoje od hardverskih komponenti, poput mikrokontrolera ili mikroprocesora, memorije, senzora, aktuatora te pripadajućih ulaza i izlaza. Osim toga, uključuju i softverske komponente, uključujući operativni sustav, upravljačke programe i aplikacijski softver. Programiranje istih pravi je izazov.

Biografija:

Tomislav Pavlek, mag. ing. el., nastavnik je strukovnih predmeta u Srednjoj školi Zlatar. Napredovao je u zvanje savjetnika 2023. godine. Predaje predmete Uvod u elektroniku, Operacijske sustave, Mikroupravljače, Sigurnost informacijskih sustava, Dijagnostika i održavanje informacijskih sustava i Ugradbene računalne sustave. Voditelj je grupe Inova za darovite učenike. Grupa Inova sudjelovala je na brojnim međužupanijskim i državnim smotrama i natjecanjima s odličnim rezultatima. 2023. godine grupa Inova sudjelovala je na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu.

Dubravko Čubek, mag. ing. el., nastavnik je strukovnih predmeta u Srednjoj školi Zlatar. Predaje predmete Upotreba informacijske tehnologije u uredskom poslovanju, Praktične osnove računalstva, Građa računala, Dijagnostika i održavanje informacijskih sustava i Tehničko i poslovno komuniciranje. Sudjeluje na raznim natjecanjima, smotrama, radionicama i edukacijama s učenicima. Napredovao u zvanje mentora 2019. godine te predao zahtjev za zvanje savjetnika 2024. godine.

Napomena:

Potrebna je prijava na radionicu preko poveznice

https://forms.gle/CB9kiJT6q19mdaAy7