Bajka u novom ruhu - maštom do novih inteligentnih rješenja, voditeljica: Nina Dokoza

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 8:00 - 9:00

Mjesto održavanja:
OŠ Šime Budinića, Zadar, Put Šimunova 4

Vrsta događanja:
radionica, prezentacija, pričaonica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole

Detalji

Ova se aktivnost planira provesti s učenicima 1. razreda tijekom dva školska sata.                              

U prvom dijelu učenicima se pripovijeda odabrana bajka, nakon čega oni sređuju dojmove o onome što su čuli. Uviđaju i opisuju na koji je način junak/junakinja u toj bajci  prevladao probleme i suočio se s izazovima te tko su mu bili pomagači na tom putu.                                                  

U drugom dijelu učeni promišljaju o tome je li bajka mogla imati drugačiji tijek i završetak te koji su se likovi kao „moderni pametni“ bajkoviti pomagači mogli uključiti u nju.  Bajkoviti pomagači mogu biti super heroji, roboti, pametne naočale… Oni im pomažu odgovarati na pitanja, ali i istraživati.                                                                                                              U trećem dijelu učenike se dijeli u skupine. Zadatak je izmijeniti bajku (staviti je u novo ruho). U tome će im pomoći bajkoviti pomagači. U zajedničkoj maštovitoj avanturi djeci istraživanje i pronalaženje novih rješenja postaje još zanimljivije i zabavnije. Pomagači predlažu kreativna, inovativna, inteligentna rješenja.                                                                                      

 U četvrtom dijelu učenici prezentiraju priču pripovijedajući je, crtajući različitim likovnim tehnikama dijelove priče te dramatizirajući je.