Robotska neurorehabilitacija (Ivana Tančik, Mirna Jozinović Katarina Petrić, Marija Dravinski, Antonela Lakota, Nika Breški)

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 12:20 - 13:00
četvrtak 25.4.2024., 13:10 - 13:50

Mjesto održavanja:
Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci, Ul. Hansa Dietricha Genschera 16A, 32100, Vinkovci

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci

Detalji

Uvodno predavanje o osnovnom konceptu i značenju neurorehabilitacije i robotske neurorehabilitacije. Pregled anatomije i fiziologije središnjeg i perifernog živčanog sustava zbog lakšeg razumijevanja plana rehabilitacijske intervencije. Zbog neuroplastičnosti mozga u  neurorehabilitaciji nema povratka unazad, nego se uz pomoć robotike omogućuje brži oporavak. Naglašava se i izdvaja razumijevanje patofiziologije različitih neuroloških stanja poput nastanka moždanog udara, traumatskih ozljeda mozga, cerebralne paralize, neuropatija, multiple skleroze i drugih. Robotika je namijenjena za razvijanje od jednostavnih motoričkih obrazaca do velikih i kompleksnih vježbi. Važna uloga neuroehabilitacije je da pacijent vrati što prije funkcionalnost tijela. Odredit će se važnost procjene kao što je klinički pregled i upotreba dijagnostičkih procedura poput MRI – a, CT – a, EEG – a i EMG -a. Sudionicima će biti predstavljene specifične tehnike i metode primjene u rehabilitaciji (vježbe i tehnike za poboljšanje motoričkih i kognitivnih funkcija). Multidisciplinarni pristup u neurorehabilitaciji je integrirani  koji uključuje suradnju stručnjaka iz različitih medicinskih disciplina kako bi se osiguralo sveobuhvatno i učinkovito liječenje i rehabilitacija. Ishod pristupa je temeljno razumijevanje neurorehabilitacije u kombinaciji teoretskih saznanja i praktičnih vještina. Planiran je kviz ponavljanja usvojenih znanja.

Biografija:

Ivana Tančik je magistra fizioterapije te radi kao nastavnica stručnih predmeta u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Voditeljica je stručnog aktiva u školi. Mentor je učenicima u projektu zdravstvenih škola E – medica. Sudjelovala je u projektu Modernizacija kurikuluma za fizioterapeutske tehničare. Sudjeluje u Prosudbenom povjerenstvu za WorldSkills Croatia. Sudjelovala je u volonterskom radu s udrugom MS iz Vinkovaca. Sudjeluje u različitim radionicama koje potiču na nove pristupe u nastavi i fizioterapijskim vještinama. Završila je tečaj za voditelje trudnica i tečaj za mame i bebe (prenatalna i postnatalna rehabilitacija). Objavila je nekoliko radova.

Mirna Jozinović je završila diplomski studij fizioterapije te dugi niz godina radi kao nastavnik u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi Dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Radom u školi se posebno ističe u pripremi i vođenju brojnih radionica iz područja medicine i fizioterapije te  sudjelovanjem u projektima mentalnog zdravlja učenika i skrbi o osobama treće životne dobi koje su smještene institucionalno. Aktivna je u koordinaciji projekta zdravstvenih škola - E medica. Kao dio školskog tima nastavnika iz područja fizioterapije sudjelovala je u volonterskom radu s udrugom MS iz Vinkovaca čiji su članovi oboljeli od multiple skleroze. Kroz praktične vještine rada s učenicima organizira i vodi fizioterapijsku intervenciju različitog zdravstvenog statusa, i potiče svijest na inovativne terapijske pristupe i njihovu implementaciju u kurikulum prilagođen suvremenim potrebama struke.

Katarina Petrić je magistra fizioterapije rođena 14. listopada 1995. godine u Vinkovcima. Nastavnica je stručnih predmeta fizioterapije. Kao hobi izdvaja planinarenje i plivanje.

 

Marija Dravinski, rođena 9.8.1994 u Osijeku, akademsku titulu magistre fizioterapije stječe u srpnju, 2021. godine. Stručni ispit polaže 2023. Godine. Certificirani EMMETT terapeut, dugogodišnje stručno usavršavanje u području neurorazvojne rehabilitacije, te prenatalna i postnatalna fizioterapija. Suradnica u pisanju sveučilišnih priručnika, predavač za HKF.

 

Antonela Lakota, rođena 15.10.2006. godine u Vinkovcima. Pohađala je Osnovnu školu Gradište, a trenutno je 3. razred Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije Štampara u Vinkovcima. Sudjeluje u projektu E – Medica već drugu godinu za redom te je član ŽPZ Avis u Gradištu.

Nika Breški rođena je 11. travnja 2006. godine u Vinkovcima. Završila je Osnovnu školu Zrinskih Nuštar, a trenutno pohađa 3.razred Zdravstvene i veterinarske škole Dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, smjer fizioterapeutski tehničar/ka.