Misterij mozga adolescenta (Ružica Kruhoberec, Teodora Stupar)

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 13:10 - 13:50

Mjesto održavanja:
Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara Vinkovci, Ul. Hansa Dietricha Genschera 16A, 32100, Vinkovci

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Zdravstvena i veterinarska škola dr. Andrije Štampara Vinkovci

Detalji

Predavanje je usmjereno na rezultate novijih neuroznanstvenih istraživanja koja upućuju da ponašanje adolescenata ima manje veze s neuravnoteženim hormonima, a mnogo više s promjenama u plastičnosti mozga, ponajprije, procesom konačnog sazrijevanja prefrontalnog korteksa koji je sjedište izvršnih funkcija (planiranje, emocionalna kontrola, samoregulacija). Važne se promjene  događaju u različitim dijelovima adolescentskog mozga: povećana osjetljivost za nagradu (ugodu), što potiče na traženje novih izazova i često rizično ponašanje, zatim prividno smanjenje samokontrole, osobito u nekim emocionalnim situacijama. Traženje ugode odnosi se i na socijalnu sferu, pa tako i želju za sviđanjem i prihvaćanjem od vršnjaka, što stvara veliku ovisnost o mišljenju vršnjaka. Bolje razumijevanje onoga što se događa u adolescentskom mozgu pomoglo bi odraslima u  stvaranju okruženja koje podržava napredak i učenje u ovom razdoblju brzog rasta i razvoja što može imati velike i trajne učinke na mlade kako bi razvili bolji oblik samo-podrške i lakše prebrodili prelazak u odraslu dob.

Biografija:

Ružica Kruhoberec, prof. izvrsni savjetnik, više od 30 godina radi kao profesorica biologije i kemije, kratko u OŠ, zatim u gimnaziji i već 25 godina u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi u Vinkovcima. Studij biologije i kemije završila je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Uz redovnu nastavu, razne oblike izvannastavnih i projektnih aktivnosti te kontinuiranu edukaciju neprestano radi na poboljšanju vještina i kompetencija potrebnih za rad sa sve zahtjevnijom populacijom adolescenata, u sve izazovnijem okruženju.

Teodora Stupar je odlična učenica trećeg razreda zdravstvenog programa, smjera medicinska sestra opće njege. Uz svoje redovne školske obveze, Teodora je članica Školskog volonterskog kluba i Tima edukatora za vršnjačku edukaciju u našoj školi, ali i u drugim školama s kojima surađujemo. Teodora je odlična govornica s dobro razvijenim prezentacijskim vještinama.