Kristina Opatić: Ada Lovelace i Charles Babbage - pioniri moderne tehnologije

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 8:00 - 9:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Pula, Trierska ulica 8, Pula

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Detalji

Zamisli o umjetnoj inteligenciji pojavljuju se od davnih vremena, uvijek praćene bojazni da će stroj nadvladati čovjeka. Razvoj umjetne inteligencije započeo je u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i vezuje se uz rad Alana Turinga. No, jeste li znali da je Turinga inspirirala jedna mlada dama koja je živjela stotinjak godina ranije?
U 19. stoljeću je dvoje iznimnih matematičara, Ada Lovelace i njezin mentor Charles Babbage, postavilo temelje računalne znanosti.
Adine bilješke inspirirale su Alana Turinga u radu na prvim modernim računalima tijekom drugog svjetskog rata, a Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država je krajem sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća osmislilo programski jezik, koji je Adi u čast nazvan njezinim imenom.

Biografija:

Kristina Opatić rođena je u Puli 1973. godine. Nakon završene matematičke gimnazije, upisala je studij matematike, inženjerski profil, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Devet godina radila je u Strukovnoj školi, tri godine u osnovnoj školi i od 2010. godine radi u Gimnaziji Pula.