Katarina Šprem i Adrijan Celija: Potraga za inteligentnim životom

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 9:00 - 10:00

Mjesto održavanja:
Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Kandlerova ulica 48, Pula

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Detalji

Od davne ljudske prošlosti čovjeka je zanimalo postoji li život izvan naše zemaljske kugle? Što se nalazi između svih tih silnih zvijezda koje možemo vidjeti za vedrih noći? Naša znatiželja pokretni je mehanizam koji je pomogao znanosti da se razvije i počne odgovarati na ta pitanja. U tu svrhu, ljudi su izgradili moćna pomagala s boljim „očima“ od naših. Od raznih teleskopa na površini Zemlje, do onih u Svemiru, pa do raznih landera, rovera i sl. Otkrića o našem Sunčevom sustavu samo se nižu, a sve su brojnija i saznanja o tzv. egzogenim ili ekstrasolarnim planetima. To su planeti koji ne orbitiraju oko naše zvijezde Sunca, već oko svoje zvijezde. Ima ih sličnih Zemlji, ali i drastično drugačijih. Na nekome od njih možda postoji i život! A možda i inteligentan!
Pridružite nam se na zanimljivom predavanju i izložbi o otkrivanju tajni svemira i boravka astronauta u svemirskim prostranstvima te potrazi za inteligentnim životom!

Biografija:

Dr.sc. Katarina Šprem, rođena je u Varaždinu 1991. godine. Završila je Medicinsku školu u Varaždinu, smjer farmaceutski tehničar, nakon čega upisuje jednopredmetni preddiplomski studij arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je arheologiju 2016. godine, a doktorirala 2022. godine. U slobodno vrijeme bavi se amaterskom astronomijom, dugi niz godina bila je članica Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba, a sada vrši dužnost članice upravnog odbora Astronomskog društva „Istra“ Pula. Osim arheologije i astronomije, velika ljubav su joj mačke, heklanje i knjige.
Adrian Celija, tajnik Astronomskog društva „Istra“ Pula.