Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2024. [.pdf]
> Lista sažetaka i životopisa [.pdf]

Naučimo kutije šibica igrati križić kružić, Martin Ante Rogošić, Viktorija Štrulić-Tupek, Tomislav Jagušt

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 15:00 - 19:00
četvrtak 25.4.2024., 15:00 - 19:00
petak 26.4.2024., 15:00 - 19:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Najveći buzzwordi u svijetu IT-a posljednjih mjeseci, pa i godina, su umjetna inteligencija i strojno učenje. I dok svi razmišljaju o samovoznim automobilima, pričaju s ChatGPT botom ili brinu o tome kolika je šansa da nas zadesi Matrix scenarij… mi želimo kutije šibica naučiti da igraju Križić kružić… Znamo, da… zvuči prilično neambiciozno… ali… cilj nam je ustvari zorno pokazati i objasniti kako AI „uči“ i „razmišlja“… a uz malo sreće možda ga i istreniramo da na kraju Festivala znanosti gotovo uvijek izbori neriješeno… E to bi bilo nešto. Da se razumijemo, nismo prvi koji smo se ovog sjetili… uređaj je dizajnirao i nazvao ga MENACE(Matchbox Educable Noughts and Crosses Engine) AI znanstvenik Donald Michie još davne 1961. godine, a rekreiran je više puta, često baš za prezentaciju na znanstvenim sajmovima kao što je i ovaj naš. I uvijek je privukao dosta pažnje… Ne sumnjamo da će i ovaj put… Za svaki slučaj mu nemojte reći gdje je John Connor…

Biografija:

Martin Ante Rogošić je student 3. godine FER-a. Rodom je iz Omiša, gdje je i stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Kako ima previše slobodnog vremena uz studiranje bavi se razno raznim temama pa tako i pedagogijom te popularizacijom STEM područja.

 

Viktorija Šturlić-Tupek je studentica treće godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Rođena je u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. U slobodno vrijeme bavi se programiranjem, kulturom i širenjem znanja vezanih uz STEM područja.

 

Tomislav Jagušt je diplomirao i doktorirao računarstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje je trenutno i zaposlen. Sudjeluje u izvođenju nastave iz niza kolegija povezanih uz programiranje i programsko inženjerstvo, a područja znanstvenog rada su mu računalom podržano obrazovanje, uporaba mobilnih tehnologija u obrazovanju i igrifikacija. Voditelj je obrazovnih aktivnosti Hrvatske sekcije IEEE, suvoditelj FER-ovog programa popularizacije znanosti ŠUZA, suradnik na nizu projekata iz područja računalom podržanog obrazovanja i popularizacije STEM područja te redoviti sudionik raznih popularnoznanstvenih događanja. Za rad u popularizaciji znanosti 2018. godine je dobio Državnu nagradu za znanost. godine. Na užas svoje supruge skuplja stara (mehanička i elektronička) računala i igraće konzole.