Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2024. [.pdf]
> Lista sažetaka i životopisa [.pdf]

Kako su otkriveni plinovi?, Marina Čalogović

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 12:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

U predavanju će te čuti kako su otkriveni kisik, ugljični dioksid, vodik, dušik i dušikovi oksidi. Pričati ću i o svojstvima plinova i kako odrediti koji plin je teži.

Biografija:

Marina Čalogović

Rođena je u Zagrebu 1987. g. gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 2012. g. Od 2012. do 2015. g. bila je zaposlena na Institutu Ruđer Bošković, i sudjelovala je u nastavi na Kemijskom odsjeku PMF-a kao honorarna asistentica. Doktorirala je 2020. g. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na istraživanju prirodnih impaktnih stakala, impaktita i tektita. Sudjelovala je u istraživanju intenziteta erozije na otoku Rabu 2018.-2022.

Popularizacijom znanosti bavi se od 2009. g. s prezentacijama i radionicama na Otvorenom danu Kemije, „Skoku u znanost” u Sisku, Festivalu znanosti u Zagrebu i na Rabu, Rapskoj Noći istraživača, „Znanstvenom kvartu” na Interliberu, Svemirskim večerima i Mjesecu astronautike, a u suradnji s Hrvatskim društvom kemijskih inženjera i tehnologa sudjeluje kao predavač na Ljetnim i Zimskim školama Kemije. Vodi Centar za posjetitelje Geoparka otok Rab od 2019. do danas. U udruzi ProGEO-Hrvatska obnaša funkciju Tajnice.