Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2024. [.pdf]
> Lista sažetaka i životopisa [.pdf]

Inteligencija prirode: što možemo naučiti od najvećih i najstariji stanovnika planeta Zemlje?, Martina Đodan, Sanja Perić, Darjan Prugovečki

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola i 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Promatrajući mirna i tiha stabla koja nas okružuju teško je povjerovati da mnoga od njih posjeduju sasvim neobičan i osebujan život. Upravo šumski svijet sakriva najstarije i najveće organizme na planeti Zemlji. To su na primjer stabla starci poput „Metuzalema“ i „Prometeja“ ili pak gorostasi poput „Generala Shermana“, „Hyperiona“ ili „Diva iz Stratosfere“. Ili pak časna stabla izuzetnih životnih priča poput „Usamljenog stabla iz Tenere“, „Stabla koje posjeduje samo sebe“, drhtućeg diva nazvanog „Pando“ ili “Mjesečevih stabala”? Kako izgleda život stabala starih tisuća godina, u kakvim uvjetima su živjeli i kakvim opasnostima odolijevali? Kada bi ih samo poslušali, ovi časni primjerci ispričali bi nam neke od najzanimjivijih priča koje smo ikada čuli. Od nepreglednih i neukroćenih tropskih šuma do uglednih gradskih stabala, njihove priče mogu biti dio i naših života, ako im poput naših dragih baka i djedova dopustimo da nam pričaju svoje životne priče. U interaktivnom predavanju upoznati ćemo se sa životnim ciklusima i pričama iz svjetskih šuma te dati odgovor na ova i druga zanimljiva pitanja.

Biografija:

Dr. sc. Martina Đodan

Poveznica na CROSBI profil: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=300391

Rođena je 1980. godine u Zagrebu. Diplomirala je 2005. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Šumarskom fakultetu, na kojemu brani disertaciju 2015. godine. Mjesec dana se usavršavala na Finskom šumarskom institutu u Joensuu te mjesec dana na Institutu za ekologiju i uzgajanje šuma u Krakovu. Pripravnički je staž odradila u Hrvatskim šumama, d. o. o., Zagreb, nakon čega obavlja posao revirnika. Od siječnja 2008. godine zaposlena je kao znanstvena novakinja - asistentica na Hrvatskom šumarskom institutu, a od 15. srpnja 2015. godine zaposlena je kao poslijedoktorandica. U ožujku 2016. izabrana je u zvanje znanstvene suradnice. Sudjelovala je na više znanstvenih skupova, radionica te kraćih usavršavanja u zemlji i inozemstvu. Suradnica je na više nacionalnih i međunarodnih projekata. Kao autor i koautor objavljuje više znanstvenih članaka.

 

Dr. sc. Sanja Perić Poveznica na CROSBI profil: https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=227774

Rođena je 1966. godine u Zagrebu. Diplomirala je 1990. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Šumarskom fakultetu, na kojemu brani disertaciju 2001. godine. Od 2015. delegat je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Razredu za poljoprivredu i šumarstvo. Od 2005 članica suradnica Akademije šumarskih znanosti te je članica više društava (Hrvatsko šumarsko društvo, Hrvatska Komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatsko ekološko društvo, Hrvatsko biometrijsko društvo, Hrvatsko biotehnološko društvo, IUFRO grupa za silvikulturu, Hrvatska udruga za arborikulturu). Mjesec dana se usavršavala na Institut national de la Recherche Agronomique u Bordeaux u Francuskoj. Prije zaposlenja na Hrvatksom šumarskom institutu radila je u Hrvatskim šumama, d. o. o., Zagreb i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Od 2009. godine zaposlena je kao znanstvena savjetnica na Hrvatskom šumarskom institutu. Sudjelovala je na više znanstvenih skupova, radionica te kraćih usavršavanja u zemlji i inozemstvu. Suradnica je na više nacionalnih i međunarodnih projekata. Kao autor i koautor objavljuje više znanstvenih članaka.

 

Darjan Prugovečki mag. ing. silv.

Rođen je 1991 godine u Zagrebu. Diplomirao je 2017 godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije. Engleski jezik usavršio je sudjelovanjem na Erasmus+ razmjeni studenata na „Czech University of Life Sciences Prague“. Nakon završetka studija zapošljava se na Zavodu za uzgajanje šuma na fakultetu šumarstva i drvne tehnologije te započinje s radom na projektu CroFEM – Uspostava dugoročnog znanstvenog monitoringa šumskih ekosustava Republike Hrvatske. Od 2019. godine radi kao mlađi stručni suradnik u tvrtki Salix plan na Zavodu za uređivanje šuma. Sudjelovao je u organizaciji edukacijsko-umjetničkih radionica u sklopu Centra mladih Ribnjak te proveo nekoliko edukacijskih radionica za učenike nižih razreda osnovnih škola u Zagrebu. Od 2022. godine zaposlen je na Hrvatskom šumarskom institutu kao stručni suradnik na zavodu za uzgajanje šuma. Sudjelovao je na više znanstvenih skupova, radionica te kraćih usavršavanja u zemlji i inozemstvu.