FESTIVAL ZNANOSTI 2024.
22. - 27. travnja 2024.

Festival znanosti 2024. u znaku inteligencije

Umjetna protiv biološke inteligencije u prometu...
Inteligencija kroz kemijske pokuse...
Inteligencija prirode: što možemo naučiti od najvećih i najstariji stanovnika planeta Zemlje?
Inteligencija gljiva...
Kreativni gradovi budućnosti...
Što nas pokreće? Može li sve to i umjetna inteligencija?
Uloga inteligencije u vremenskim prognozama...
„Pametni“ mikroorganizmi...
Koliko su mikrobi inteligentni?
Kako ćemo nahraniti rastuću populaciju do 2050. godine?
Biljke – pametne tvornice lijekova...
Supermoći umjetne inteligencije: brže, pametnije, jače u borbi protiv bolesti...
Gmazovi – inteligencija ili instinkt...
Zašto su ljudi najinteligentnija vrsta na Zemlji?
3D printane jagode – inteligentna rješenja za zdrave slastice novog doba...
Inteligencija pčelinje zajednice...
Za bolju inteligenciju i veselje – rješenje je čokolada!
Mogu li računala biti pametna, inteligentna, mudra - čovječna?

Rijetko koji pojam danas izaziva toliko zanimanja kao inteligencija. Riječ inteligencija potječe od latinske riječi inteligere i znači razumijeti, shvatiti. Inteligencija se definira kao mentalna karakteristika koja obuhvaća: sposobnost  za učenje iz iskustva, prilagodbu na nove situacije, razumijevanje i korištenje apstraktnih pojmova i upotrebu znanja za snalaženje u okolini. Pojednostavnjeno rečeno pod pojmom inteligencije danas se uglavnom smatra skup različitih, pojedinačnih nezavisnih intelektualnih sposobnosti.

Prema Howardu Gardneru, profesoru psihologije s Harvarda, postoji 9 vrsta inteligencije koje čovjek može posjedovati ili razviti. To su: 1. Jezička ili verbalna inteligencija, 2. Logičko-matematička inteligencija, 3. Glazbena inteligencija, 4. Prostorna inteligencija, 5. Tjelesno-kinestetička inteligencija, 6. Interpersonalna inteligencija, 7. Intrapersonalna inteligencija, 8. Prirodna inteligencija, 9. Duhovna inteligencija.

Iako se definicije inteligencije razlikuju, teoretičari se slažu da je inteligencija potencijal, a ne potpuno razvijena sposobnost.

No, inteligencija nije ograničena samo na ljudski um. Suočavamo se s rastućim napretkom u području umjetne inteligencije, gdje strojevi i računalni sustavi pokazuju sve sofisticiranije oblike inteligentnog ponašanja i sposobnosti učenja.

Upravo je INTELIGENCIJA središnja tema ovogodišnjeg Festivala znanosti koji se od 22. do 27. travnja 2024. odvija na čak 36 lokacija širom Hrvatske. Festival znanosti manifestacija je koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o procesima, aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika, te motiviranja mladih za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni i, stalno propitujući svijet oko sebe, odrastajući postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje ili inteligencije u svim dobima života vrijedan je cilj za koji se Festival znanosti kontinuirano zalaže.

Sva događanja za posjetitelje su besplatna!

Pridružite nam se u borbi protiv predrasuda i neznanja, budimo zajedno kreativni, zabavni, poučni i inspirativni kroz zanimljive sadržaje o zagonetnom svijetu inteligencije u programu još jednog Festivala znanosti!

Dobro došli!

Festival znanosti održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, i uz sufinanciranje Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo i Ministarstva kulture i medija.

Aktivni smo i na Facebooku