Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

U društvu pčela – sadnja vrta s medonosnim biljem, Katarina Ivanišin Kardum, Dubravka Sandev i Nikola Kezić

Datum i vrijeme:
subota 29.4.2023., 10:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
TMNT dvorište

Detalji

S ciljem interpretacije muzejskog postava sa živim pčelama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla osmišljen je edukativni program U društvu pčela. Ovaj program čine interdisciplinarne pedagoške radionice s različitim temama, poput sadnje i uzgoja medonosnog bilja, tj. uspostavljanja vrta medonosnog bilja u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla, koji je potrebno svakog proljeća obnavljati.

Tijekom radionice sudionici se upoznaju s muzejskim apisarijem, a zatim sudjelujući u sadnji vrta u dvorištu uče o različitim biljnim vrstama, ulozi pčela u životu biljaka, a time i važnosti i biljaka i pčela u životu čovjeka.

 

Biografija:

Katarina Ivanišin Kardum diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejski pedagog Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od rujna 2014. kao muzejski pedagog Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

 

 

Dubravka Sandev diplomirala je i doktorirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje i danas radi kao stručna savjetnica u znanosti i visokom obrazovanju u Botaničkom vrtu  PMF-a. Primarno se bavi ekologijom klijanja sjemenki rijetkih i endemičnih vrsta hrvatske flore. Voditeljica je zbirki hladnih i toplih staklenika, trajnica, banke sjemena te ostalih uresnih i autohtonih vrsta. Autorica je brojnih znanstvenih, stručnih te znanstveno popularnih članaka. Suautorica je i sudjelovala je u organizaciji trinaest edukacijskih izložbi te je vodila brojne edukacijske i stručne radionica za učenike i odrasle iz polja botanike. Surađuje s preko 300 botaničkih vrtova u svijetu. Od 2000. do 2022. radila je kao simultani prevoditelj na Hrvatski znakovni jezik na HRT-u.

 

Nikola Kezić - umirovljeni je profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje je bio redoviti profesor u trajnom zvanju na katedri za pčelarstvo. Osim na znanstveno-istraživačkom polju, profesor Kezić istaknuo se na polju popularizacije znanosti. Posljednjih godina vodi inkluzivnu školu za pčelare u koju su uključene osobe s invaliditetom. Član je znanstvenog vijeća CTRO-HCR, EURBEE, Research network for Sustainable Bee Breeding. Redovni je član Akademije poljoprivrednih znanosti. Član je  međunarodnog časopisa Journal of Central European Agriculture, čiji je nekadašnji glavni urednik. Profesor Kezić odlikovan je Redom hrvatskog pletera te je redoviti suradnik TMNT-a.