Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Od Kopernika do međuplanetarnih putovanja – možemo li na Mars?, Želimir Veinović i Galla Uroić

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 16:15 - 16:45

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Prije petstotinjak godina Nicolaus Copernicus (Nikola Kopernik) je promijenio viđenje sunčevog sustava i napravio revoluciju u pogledu ljudi na svemir, a prije pedeset godina je lansirana prva američka svemirska stanica Skylab. Koliko toga se promijenilo u zadnjih pedesetak godina? Planira se ozbiljna kolonizacija Mjeseca i Marsa, nove svemirska stanice, nove tehnologije… No, kako bismo kolonizirali Mjesec i Mars moramo riješiti brojne probleme, od kojih je put do planeta možda i najmanji. Osim dovoljno hrane i vode, kisika i ostalih „sitnica“ bez kojih ne možemo, ozbiljan problem bit će utjecaj kozmičkog zračenja na ljude koji će provesti dosta vremena daleko od zaštite Majke Zemlje. Odgovori na neka od pitanja jesmo li spremni na takav pothvat i što nas sve čeka na putu i povratku bit će dotaknuti na ovom preedavanju.

Biografija:

Dr.sc. Želimir Veinović docent je na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Osnovnu i srednju školu završio je u Požegi, a diplomirao 1996., magistrirao 2001. i 2007. doktorirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu.

Nastavnik je na predmetima „Landfills“; „Podzemna odlagališta otpada“; „Površinska odlagališta otpada“ i „Gospodarenje otpadom“ te na predmetu „Projektiranje i sigurnost odlagališta radioaktivnog otpada“, „Modeliranje i projektiranje u geotehnici“ i „Geotehničko seizmičko inženjerstvo“ na poslijediplomskom doktorskom studiju RGNF-a.

Autor je ili koautor više znanstvenih i stručnih radova i poglavlja u knjizi, a nositelj je sedam certifikata o izobrazbi iz područja gospodarenja radioaktivnim otpadom izdanih od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency- IAEA).

Član je više strukovnih udruga i hrvatski predstavnik u „Natural Analogues Working Group“ te jedan od osnivača „Operational Phase Safety Group“ u okviru IAEA-inog GEOSAF projekta.

 

 

Galla Uroić, mag.ing.min., studentica doktorskog studija na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (diplomirala 2019.), dobitnica je rektorove nagrade i dvadeset medalja s međunarodnih izložbi inovacija u Hrvatskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Indiji, Kanadi i Koreji. Njena profesionalna i znanstvena karijera započela je upravo s rješavanjem problema u zbrinjavanju iskorištenog nuklearnog goriva (ING), unaprjeđenjem termičko-hidro-mehaničkog numeričkog modela dubokog geološkog odlagališta ING-a. Autorica je više maketa i nastavnih pomagala koja je koriste u održavanju nastave na Rudarsko-geološko- naftnom fakultetu i koja će biti korištena na Festivalu znanosti. Koautorica je više znanstvenih članaka s područja zbrinjavanja ING-a, radioaktivnog otpada i prirodno radioaktivnih materijala.