Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Analiza tla na području OŠ Rugvica i Oblaci oko nas, Monika Puhalović i Petra Sekulić

Datum i vrijeme:
petak 28.4.2023., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
TMNT dvorište

Detalji

U našoj školi se provodi GLOBE program. Učenici redovito preko GLOBE protokola opažaju prirodu . Provodimo atmosferska, hidrološka, fenološka i pedološka mjerenja. Prošle školske godine smo uspješno proveli projekt „Mirkoplastika u rijeci Savi” ; koji je imao široko zanimanje javnosti. Ove školske godine proveli smo  analizu tla na području Osnovne škole Rugvica te  uz poljoprivredna zemljišta, također smo napravili  usporedbu i različita pedološka mjerenja u suradnji s Geološkim odsjekom .Učenici će kroz radionicu i prezentaciju opisati kako se provodi analiza tla te koje zaključke donosimo iz analize.  Odredit će strukturu, konzistenciju, boju, teksturu, temperaturu, vlagu i fertilitet uzoraka tla. Prikupljene podatke o fizikalno- kemijskim promjena u tlu povezat će sa utjecajem čovjeka na tlo. Na taj način će educirati širu zajednicu o našem zajedničkom djelovanju i učinku na prirodu.

 

OBLACI OKO NAS

 

 Učenici će također ostalim sudionicima pokazati kako uz pomoću dihotomskog ključa za oblake odrediti vrstu oblaka.

Biografija:

MONIKA PUHALOVIĆ

Profesorica sam kemije i biologije u osnovnoj školi Rugvica. Neprestano sam u potrazi za novim iskustvima i znanjima. Također sam učitelj- mentor te GLOBE mentor. Provodim nekoliko projekata u

školi : "Mikroplastika u rijeci Savi" i "Analiza tla na području Osnovne škole Rugvica". Redovito sudjelujem na različitim izvannastavnim aktivnostima kao što su "Znanstveni piknik" i "Festival Znanosti" na kojima promoviram rad škole i prezentiram projekte koje sam provela. Surađujem i sa grupom Školski vrt u sađenju biljaka i uređivanju plastenika.  U suradnji s Općinom Rugvica provodila sam "Ljetne radionice" za djecu na kojima sam nastojala približiti znanost nižim uzrastima.  Sudjelovala sam i na 12. Hrvatskom biološkom kongresu na Simpoziju edukacijske biologije s temom "Stavovi učitelja o biološkim nastavnim sadržajima u osnovnoj školi“. Ove godine sam također upisala i poslijediplomski studij biologije na PMF- u u Zagrebu.

 

PETRA SEKULIĆ

Petra Sekulić, profesorica geografije i talijanskog jezika i književnosti. U OŠ Rugvica provodim GLOBE program i s učenicima svakodnevno mjerim promjene u okolišu te sam također GLOBE mentor.  Provodim različite projekte čiji je cilj popularizacija znanosti. U nastavi koristim inovativne metode poučavanja. U svibnju 2022. godine napredovala sam u zvanje učitelja mentora. Sudjelujem u raznim projektima na školskoj kao i na državnoj razini (Mikropastika u rijeci Savi, Analiza tla na području općine Rugvica).Također, sudjelujem na raznim manifestacijama poput Znanstvenog piknika, Festivala znanosti, Noći geografije (s učenicima koji pohađaju GLOBE izvannastavnu aktivnost). U suradnji s Općinom Rugvica vodila sam Ljetne radionice “Mali ekolozi” u kojoj sam djeci približila i popularizirala znanost na kreativan način (Opažanje oblaka  - izrada postera s oblacima od vate, Mikroplastika – filtriranje vode rijeke Save, gledanje i određivanje vrsta mikroplastike, Fenologija - opažanje drveća i mnogo drugih aktivnosti).