Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Mali lovci na oluje, Patrik Jureša, Lucija Golub i Domagoj Dolički

Datum i vrijeme:
četvrtak 27.4.2023., 14:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Interaktivna demonstracija pokusa za osnovnoškolce (bilo koje razine) [Geofizički odsjek PMF-a i Studentska sekcija Hrvatskog meteorološkog društva]

Saznajte kako nastaje magla, kako raste olujni oblak te kako se giba tornado. Za uloviti oluju ili neku drugu zanimljivu pojavu bitni su nam mjerni instrumenti, a znate li da ih možete izraditi i sami? Na radionici ćemo pokazati i objasniti neke osnovne mehanizme nastanka meteoroloških fenomena te se sami možete okušati u izradi jednostavnih mjernih instrumenata.

 

Biografija:

Patrik Jureša rođen je u Zagrebu 1997. godine. U Zaboku je pohađao osnovnu školu i prirodoslovno-matematički smjer gimnazije Antuna Gustava Matoša, nakon čega upisuje geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (PMF). Diplomirao je 2022. godine s temom “Analiza zavjetrinskih oluja u Skandinavskom gorju na temelju regionalnog klimatskog modela kilometarske rezolucije” pod mentorstvom prof. dr. sc. Danijela Belušića. Član je Hrvatskog meteorološkog društva od 2021. godine. Trenutno radi na Geofizičkom odsjeku PMF-a u svojstvu asistenta.

 

Lucija Golub rođena je 2. siječnja 1998. godine u Varaždinu. Osnovnu i srednju školu pohađala je u Ivancu. Nakon završene opće gimnazije upisala je istraživačku fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a nakon tri godine istraživačke fizike upisala je geofiziku. Na diplomskom studiju Fizika-geofizika upisala je smjer Seizmologija i fizika čvrste Zemlje i diplomirala 2022. godine na temu Prostorna analiza atenuacije visokofrekventnih seizmičkih valova u središnjem dijelu Vanjskih Dinarida pod mentorstvom doc. dr. sc. Ive Dasović. Trenutno je zaposlena na Geofizičkom odsjeku PMF-a kao suradnik na projektu CRONOS.