Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Mali vrtlari na putu oko svijeta, Nevena Opačić, Sanja Fabek Uher, Tamara Brlek, studenti/ce: Marija Staničić, Gabriela Grdović, Mihaela Miljanić, Jerolim Piližota, Lucija Surić, Lora Vrankić, Anamarija Novosel, Ivana Lacković (Vrtlarska grupa – izvannastavna aktivnost Agronomskog fakulteta)

Datum i vrijeme:
četvrtak 27.4.2023., 13:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Na radionici će se djeca predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole upoznati s porijeklom odabranih povrtnih vrsta putujući svijetom. Na zanimljivom putovanju djeca će saznati kako su te vrste povrća postale popularne u različitim zemljama (najčešće daleko od svoje domovine) gdje obogaćuju prehranu stanovnika kako bi ona bila raznolika i uravnotežena. Posjetitelji radionice moći će testirati usvojeno znanje kroz interaktivni kviz.

Djeca će na radionici imati priliku i naučiti kako izraditi „čarobne kuglice“ (od mješavine gline, supstrata i sjemena) koje štite sjemenke povrća ili cvijeća od nepovoljnih uvjeta tijekom putovanja do odredišta, čekajući odgovarajuće uvjete za „buđenje“. Iz ovih kuglica mali vrtlari mogu samostalno uzgojiti biljke te „zazeleniti“ prozorsku dasku, okućnicu ili zapuštenu površinu ispred vrtića/škole te doprinijeti širenju bioraznolikosti u sredini u kojoj žive.

Biografija:

Nevena Opačić rođena je 26.6.1985. u Zagrebu. Diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu, smjer Hortikultura – Povrćarstvo. Radi kao asistentica, doktorandica u Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost. Osim u provođenju aktivnosti vezanih za projekt, sudjeluje u nastavi te izvođenju jedne od izvannastavne aktivnosti Agronomskog fakulteta  - Vrtlarske grupe. Znanstveni interesi: hidroponski uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, uzgoj i nutritivna vrijednost mladih izdanaka.

 

Sanja Fabek Uher diplomirala je 2006. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, studij Bilinogojstvo, usmjerenje Vrtlarstvo. Doktorirala je 2012. godine na istom fakultetu, na kojem je 2021. izabrana u znanstveno-nastavno zvanje izvanredne profesorice. Znanstveni interesi su vezani uz uzgoj povrća kao funkcionalne hrane; integriranu, ekološku i hidroponsku proizvodnju povrća; introdukciju novih vrsta i tehnologija uzgoja povrća. Uz brojne nastavne, znanstvene i stručne aktivnosti, od 2016. godine je suvoditeljica Vrtlarske grupe, izvannastavne aktivnosti Agronomskog fakulteta.

 

Tamara Brlek diplomirala je 2019. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, studij Hortikultura – Povrćarstvo. Radi kao stručna suradnica Zavodu za povrćarstvo Agronomskog fakulteta. Znanstveni interesi vezani su uz uzgoj i nutritivnu vrijednost mladih izdanaka povrća i jestivog cvijeća. Od 2008. godine aktivno se bavi streličarstvom te je sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima kao dio Hrvatske streličarske reprezentacije.

 

Studenti/ce Vrtlarske grupe kroz brojne i raznolike aktivnosti razvijaju pozitivan odnos prema prirodi i proizvodnji hrane usmjerene prema održivom razvoju. Kroz kreativan i inovativan način sudjeluju u edukaciji predškolske i školske djece te zainteresiranih građana, čime stvaraju nove društvene kontakte te nadograđuju kompetencije stečene tijekom studija.