Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Što koristimo u analizi lijekova?, Zvonimir Mlinarić, Lu Turković

Datum i vrijeme:
srijeda 26.4.2023., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Analitika lijekova podrazumijeva dokazivanje i određivanje koncentracije lijeka u nekom uzorku. Taj uzorak može biti jednostavna otopina lijeka ili pak kompleksan biološki uzorak kao što je ljudska plazma. Iz tog je razloga neke uzorke potrebno pripremiti kako bi se olakšala njihova analiza. Na primjer, prilikom analize lijekova za rak dojke u plazmi bolesnica, potrebno je pročistiti uzorak plazme. Analitičarima u tome pomaže raznovrsna oprema kao što su centrifuge, miješalice, automatske pipete, ultrazvučne kupelji i tako dalje. Kada se uzorak plazme pripremi, slijedi njegova analiza na kompleksnim uređajima kao što su tekućinski kromatograf ili uređaj za kapilarnu elektroforezu. U ovom izlaganju bit će prikazani alati analitičara lijekova te kako se oni koriste.

Biografija:

Zvonimir Mlinarić i Lu Turković doktorandi su na HRZZ projektu UIP-2019-04-8461 te u sklopu projekta razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti (DOK-2021-02-4595). Rade na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno se bave razvojem analitičkih metoda za personalizaciju terapije raka dojke, prvenstveno primjenom tehnika kapilarne elektroforeze, tekućinske kromatografije i masene spektrometrije.