Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Cyber-look odjeće za TIK-TOK, Nikolina Jukl, Dubravko Rogale, Snježana Firšt Rogale, Željko Knezić i Rudi Rogale

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 13:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Inteligentna, pametna i e-odjeća su nove vrste odjeće s ugrađenim elektroničkim uređajima koje svakodnevno nosimo sa sobom, poput mobitela i MP3 reproduktora zvuka, LED dioda i optičkih vlakana, senzora, mikroračunala i zaslona. Takvi odjevni predmeti mogu pratiti otkucaje srca, pratiti vremenske (ne)prilike u okolišu, hladiti, grijati. Da bi se takva odjeća realizirala potreban je interdisciplinarni tim iz područja tekstilnog i odjevnog inženjerstva, automatizacije odnosno strojarstva, elektronike i informatike, te kemije i biologije. Sudionici će se upoznati s pametnom odjećom razvijenom na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Između ostalog, imat će prilike vidjeti odjeću koja ima tzv. cyber-look koju je vrlo brzo prihvatio mlađi naraštaj. Tako će i jedan dječak, između ostalog, demonstrirati e-biciklističku jaknu i…. ali ostavimo nešto kao i iznenađenje.

Biografija:

Dubravko i Snježana Rogale profesori su na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Dugi niz godina bave se razvojem pametne i inteligentne odjeće te u svoj tim uključuju ostale kolege i studente. Tako im se u timu pridružio i Željko Knezić. I Nikolina Jukl je na pravom putu, ali za sada joj je preokupacija završetak doktorata. Do sada su razvili više različitih prototipova: od inteligentne vojne jakne, inteligentne pametne jakne za oboljele od demencije,  pametne odjeće za oboljele od apneje, pametnu kapu za praćenje otkucaja srca, pa do sustava za hlađenje unutar kostima za maskotu Europskih sveučilišnih hrčka Hrkija, koji je zahvaljujući njima lakše podnosio velike ljetne vrućine.

Za inovacije su nagrađeni zlatnim medaljama diljem svijeta: od Zagreba do Pittsburgha (USA), Tokija (Japan), Londona (UK), Kaoshiunga (Tajvan), Kuala Lumpura (Malezija). Imaju i jako puno patenata.

Ovaj inovativan tim se bavi i mnogim drugim zanimljivim stvarima. Razvili su termalnog manekena koji može otkriti koja jakna je najtoplija kada idete na Sljeme na sanjkanje, a u kojoj majici je najugodnije ljeti kada uživate voziti se na romobilu. Također, odjeću ne spajaju samo šivaćim strojem, nego ultrazvukom, kondukcijom, konvekcijom te u visokofrekventnom magnetskom polju. Ako vas to zanima, onda morate doći na Tekstilno-tehnološku fakultet u Zagrebu. Tamo će vam otkriti mnoge druge tajne o odjeći.