Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Projekt Zvijezda je rođena, rad s darovitim učenicima, Institut za fiziku i 15. gimnazija Zagreb: Berti Erjavec, Sivije Vdović, Mario Rakić, Nikša Krstulović, Damir Dominko, Antonio Supina, Virna Kisiček, Ana Senkić, Rafaela Radičić, Marko Movre, Ines Dukić i Mihaela Marceljak Ilić

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 11:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Institut za fiziku ima dugu tradiciju u različitim aspektima promidžbe fizike koji su uključivali učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, studente ali i građanstvo. Program ''Zvijezda je rođena – rad s darovitim učenicima'' provodi se već devet godina u suradnji sa zagrebačkom XV. gimnazijom. Daroviti učenici selektirani temeljem službenog testiranja u školi odabiru prema svom interesu neku od ponuđenih tema. Učenici pod vodstvom istaknutih znanstvenika i u pratnji svojih nastavnika dobivaju priliku raditi na odabranim temama u laboratorijima Instituta za fiziku u pravom znanstvenom okruženju. To je neprocjenjivo iskustvo za mlade darovite ljude, pa time Institut daje konkretni doprinos brizi za darovite učenike koje usmjerava prema STEM području.

 

Daroviti učenici 15. gimnazije u Zagrebu u sklopu programa '' Zvijezda je rođena'' u suradnji sa znanstvenicima Instituta za fiziku prikazati će radove koji su nastali u sklopu programa u nekoliko zadnjih godina. Svoje radove kao i fizikalno objašnjenje te principe rada izložit će na radionici koju će za tu svrhu pripremiti.

FOTOKATALIZA

Učenici će prikazati rezultate nastale u sklopu projekta Fotokataliza – nanočestice u primjeni.

Fotokatalitički materijali su oni koji uz prisutnost svjetla ili UV-zračenja potiču ili pospješuju razne procese (npr. kemijske reakcije). Materijali s fotokatalitičkim svojstvima koriste se kao osnova za obnovljive izvore energije (solarne ploče, dobivanje vodika iz vode…) i u razgradnji raznih organskih i otrovnih tvari na jednostavne i netoksične dijelove (što se može upotrijebiti u pročišćavanju vode i antimikrobnim procesima) kao i za moguću primjenu u tretiranju raka i proizvodnji zaštitnih hidrofilnih površinskih premaza. Poluvodiči su materijali s najizraženijim fotokatalitičkim svojstvima. No, pokazano je da u većini slučajeva nanočestice imaju mnogo bolja fotokatalitička svojstva nego makroskopski materijali. Razlog je veliki omjer površine i volumena, što znači da je puno učinkovitije međudjelovanje čestica s okolinom. U ovome projektu koristit ćemo ZnO i TiO2 nanočestice za degradaciju organskih boja u tekućinama. Nanočestice ćemo sintetizirati pomoću laserske ablacije metala cinka i titana u tekućinama. Aktivnost je vezana uz HrZZ projekt – Sinteza naprednih nanočestica i primjene u fotokatalizi i tekstilnim materijalima. Učenici će sintetizirati nanočestice pomoću laserske ablacije u vodi – ZnO i TiO2 te će istraživati njihov utjecaj kao fotokatalitičkog materijala na degradaciju organskih boja u tekućinama. To je važno zbog velikog negativnog utjecaja na okoliš kojeg ima tekstilna industrija, te pronalaženja metoda za smanjenje zagađenje voda i okoliša.

LASERI U PRIMJENI

Izgradnjom Centra za napredne laserske tehnike (CALT), http://calt.ifs.hr/, IF postaje ne samo centar vrhunske laserske tehnike i njegove primjene već i mjesto edukacije mladih ljudi o laserskim tehnikama i primjenama lasera. Aktivnost učenika usmjerena je na upoznavanje fizikalnih principa rad lasera, učenje o mogućim primjenama lasera i različitim laserskim tehnikama.

Učenici će posjetiteljima objasniti osnovni princip rada lasera, upoznati posjetitelje s različitim vrstama lasera i njihovoj primjeni. Također će se goovoriti i o opasnostima i mjerama opreza koje su potrebne pri radu s laserima.

Učenici će demonstrirati primjenu snažnih lasera u industriji i svakodnevnom životu pomoću uređaja za lasersko graviranje, te će za posjetitelje kreirati prigodne suvenire.

UMJETNA INTELIGENCIJA I IZRADA ROBOTA

Umjetna inteligencija (AI, prema engl. Akronimu od Artificial Intelligence) je dio računalne znanosti koja danas poprima vrlo široke razmjere i primjene. Također, primjenjuje se i u znanosti, te općenito podrazumijeva razvoj neživog sustava koji je sposoban učiti na temelju iskustva, koristi velike količine podataka i ima prilagodljivo ponašanje. 

Učenici izrađuju mali robot koji će biti u stanju inteligentno reagirati na zvučne i vizualne informacije.

Pokazati će primjenu umjetne inteligencije (AI) na primjeru malog robota kojeg su sami konstruirali i programirali za obavljanje jednostavnih zadaća. Posjetitelji će sami imati priliku iskušati robota kojeg su učenici sami izradili i programirali.

Aktivnost programa ''Zvijezda je rođena-rad s darovitim učenicima'' vidljiva je na poveznici

http://popularizacija.ifs.hr/projekti/

Biografija:

Svi životopisi znanstvenika nalaze se na stranicama Instituta za fiziku, www.ifs.hr