Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

(Bio)goriva, Mia Gotovuša, Paula Huzjak, Ivana Zadravec i Martina Zadravec

Datum i vrijeme:
utorak 25.4.2023., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5.i 6.razred osnovne škole, 7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Proljeće je vrijeme kada se priroda budi iz zimskog sna. Vjesnici proljeća na livadama te cvrkut ptica na krošnjama u cvatu prvi su pokazatelji dolaska toplijih i sunčanijih dana. Na svome putu do škole svakodnevno možete posvjedočiti ovim promjenama u prirodi jer ste dio društva koje je s njome neprestano okruženo. Drugim riječima, priroda i društvo neprestano se isprepliću.

Zapitajte se – kako sam danas došao/došla u školu? Pješice? Automobilom? Biciklom? Autobusom? Tramvajem? Na koji način su moje dnevne aktivnosti utjecale na prirodu koja me okružuje? Na našoj radionici imate priliku osvijestiti svoj utjecaj na okoliš te se upoznati s ekološki prihvatljivom, obnovljivom i biorazgradivom vrstom goriva – biodizelom.

 

Biografija:

Mia Gotovuša rođena je 1996. godine u Zagrebu, Republika Hrvatska. 2015. godine upisuje studij Kemijskog inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Tijekom svojeg obrazovanja nagrađivana je učeničkim i studentskim Stipendijama Grada Zagreba za izvrsnost, Dekanovim nagradama za najbolju studenticu po svim godinama studija te Rektorovom nagradom za individualni znanstveni i umjetnički rad na temu: „Fotokatalitička razgradnja diazepama s imobiliziranim TiO2“. Diplomirala je 2020. godine te stekla titulu magistre inženjerke kemijskog inženjerstva. Iste se godine zapošljava na Zavodu za tehnologiju nafte i petrokemiju kao asistent-doktorand Hrvatske zaklade za znanost na projektu Razvoj funkcionalnih biogoriva i (bio)aditiva te ispitivanje primjenskih svojstava mješavina s mineralnim gorivima.

 

Paula Huzjak, rođena je 1999. godine u Varaždinu. Srednjoškolsko obrazovanje završava 2018. godine te iste godine nastavlja obrazovanje na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, smjer Kemijsko inženjerstvo. Preddiplomski studij završava 2021. godine obranom završnog rada na temu, Obrada tekstilne otpadne vode membranskim bioreaktorom, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Davora Dolara. Svoje školovanje nastavlja i na diplomskom studiju, na modulu Kemijske tehnologije i proizvodi. U sklopu kolegija Kemijsko inženjerske vježbe sudjeluje u izradi rada na temu, Ispitivanje utjecaja vrste biosirovine i reakcijskih uvjeta na sintezu izobutilnih i izopentilnih estera masnih kiselina, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Fabia Faragune. Na istom zavodu trenutno radi na izradi diplomskog rada na temu, Utjecaj smjese dizela i biodizela na karakteristike rada motora.

 

Ivana Zadravec, rođena 2000. godine u Zagrebu. Srednju školu završava u općoj Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu 2019. godine. Svoje obrazovanje nastavlja upisujući preddiplomski studij Kemijskog inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je trenutno na 3. godini studiji. Izrađuje završni rad na temu Sinteze izobutilnih i izopentilnih estera masnih kiselina i primjenskih svojstava mješavina s mineralnim dizelom pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Fabia Faragune.

 

Martina Zadravec, rođena je 1999. godine u Zagrebu. Srednju školu završila je 2018. godine u Gimnaziji Josipa Slavenskog u Čakovcu. Iste godine upisuje preddiplomski studij Kemijskog inženjerstva na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu. Preddiplomski studij završava 2021. godine obranom završnog rada na temu Uklanjanja mikroplastike s UF membranama pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Davora Dolara. Diplomski studij Kemijskog inženjerstva upisuje iste godine. 2022. godine u okviru kolegija Kemijsko inženjerske vježbe, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Fabia Faragune, sudjeluje u izradi rada na temu Ispitivanje utjecaja vrste biosirovine i reakcijskih uvjeta na sintezu izobutilnih i izopentilnih estera masnih kiselina. Trenutno kod istog mentora izrađuje diplomski rad na temu Ispitivanja utjecaja vrste biosirovine i reakcijskih uvjeta na sintezu pentilnih i heksilnih estera masnih kiselina.