Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Matematika i umjetnost, Bernardica Bakula i Mina Ruljančić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 17:30 - 18:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Učenice su dobile zadatak naći povezanost matematike i umjetnosti općenito.

Matematika i umjetnost -  u najosnovnijoj povezanosti  je perspertiva. Na primjer  žablja, ptičja i nedogled. Udaljavanjem od promatrača likovi se smanjuju razmjerno udaljenosti i svi nestaju u jednoj točki. Naš poznati akademik i  matematičar Vladimir Devide je rekao:“ Matematika ne leži ukopana usred kontinenata egzaktnih znanosti; ona je na njegovim obalama, uz ocean umjetnosti”.

Biografija:

Bernardica Bakula

Prof. matematike i fizike. Nakon  gimnazije, u  Zagrebu je diplomirala nastavnički smjer matematike i fizike i radi kao profesorica tih predmeta u Školi za primalje u Zagrebu.  Autorica je četiri udžbenika iz matematike i recenzentica petnaestak drugih udžbenika. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća nastavnika matematike medicinskih i srodnih škola u gradu Zagrebu. Također se bavi zvukoterapijom gongovima i ostalim drevnim instrumentima. Za zvukoterapeuta  se školovala, osim u Hrvatskoj i  Sloveniji, u Poljskoj, Rumuniji, Portugalu, Italiji , Austriji,  Španjolskoj i  Americi. Sudjelovala u brojnim radionicama i koncertima širom svijeta, te u tri karavane mira kroz Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. O zvuku i povijesti zvukoterapije održala petnaestak predavanja na različitim seminarima i u hrvatskim školama i knjižnicama. 

 

Mina Ruljančić

Prof. Završila je Školu primjenjene umjetnosti odsjek slikarstva,te na Akademini likovnih umjetnosti pedagoški odsjek ,radila  u Muzeju Mimara u likovnoj radionici ,a već dugi niz godina radi u Školi za primalje.(.Učenički dom)..kao odgajatelj te vodi likonu grupu s kojom uspješno sudjeluje na brojnim domskim izložbama.