Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> ZAGREB - program FZ 2023. [.pdf]

Holistički pristup poučavanju kao doprinos reformi strukovnog obrazovanja, Ružica Lončar i Helena Jilek Kubalek

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 15:00 - 16:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Idemo na kavu postao je sinonim za druženje. Tako se i sama ideja projekta razvijala uz omiljeni napitak s kojim često započinjemo dan. Predstavit ćemo vam primjer holističkog pristupa odgojno – obrazovnom procesu koji predstavlja inovativan način interdisciplinarnog pristupa učenju. U projektu se tema kava proučavala iz aspekta strukovnih kurikuluma 10 strukovnih škola Grada Zagreba. Tematska korelacija integrirala je predmet proučavanja teme kave s više različitih strukovnih aspekata. Primjer povezivanja strukovnog kurikuluma škola i njihovih strukovnih područja sa radnim okružjem je doprinos budućoj kurikularnoj reformi strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Nakon prezentacije učenici će provjeriti svoje znanje na zabavan način uz pomoć digitalnih alata.

Biografija:

Ružica Lončar, prof. geologije i geografije, savjetnik zaposlena je u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu. Diplomirala je na PMF – u geografski odsjek 1998. godine. Voditeljica je ŽSV -a nastavnika geografije u strukovnim školama Grada Zagreba, autorica udžbenika iz geografije za 1. razred četverogodišnjih strukovnih škola, metodičkih priručnika, inovativnih metoda poučavanja od kojih je izrada digitalnih obrazovnih sadržaja u sklopu projekta MZO i – nastava, geomatematika, projekti održivog razvoja i sl. Sudjelovala je u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima, uglavnom usmjerenim na utjecaj tehnologije na okoliš, gospodarstvo i stanovništvo u kojima potiče učenike na kritičko i kreativno mišljenje s ciljem rješavanja problema na temelju prethodno usvojenih znanja. Vrlo često povezuje znanja iz geografije i strukovnih tehničkih predmeta što omogućuje razvoj tehničke inteligencije. U školskoj godini 2020./2021.i 2021./2022. izabrana je u petstotinjak najuspješnijih odgojno – obrazovnih djelatnika koji su doprinijeli unaprjeđenju odgojno – obrazovnog sustava Republike Hrvatske.

 

Helena Jilek Kubalek, prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala povijest i češki jezik. Zaposlena na mjestu profesorice povijesti u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu. U šk. g. 2021./2022. stekla zvanje savjetnice. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća nastavnika povijesti u strukovnim školama Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Autorica je  brojnih eTwinning projekata koji su redovito nagrađivani nacionalnim i europskim oznakama kvalitete. Dugi niz godina mentorica je studentima povijesti u okviru predmeta Korelacijske vježbe i nastavna praksa. Autorica video lekcija iz povijesti za 3. i 4. razred gimnazije u okviru projekta MZO i-nastava.