Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> VUKOVAR - program FZ 2023. [.pdf]

Tajna prirode, Branka Viljanac

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 13:40 - 14:10

Mjesto održavanja:
Gimnazija Vukovar, Šamac 2, Vukovar

Vrsta događanja:
demonstracijski pokusi, radionice

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Učionica K15

Detalji

Upoznajmo boje lišća – lišće je u većini slučajeva zeleno, no u jesen mijenja svoju boju i poprima divne šarene boje. Takva promjena događa se zbog postupne ragradnje klorofila i tada postaju vidljivi u drugi pigmenti. Učenici će uz pomoć jednostavne fazne kromatografije upoznati i ostale pigmente u lišću.
Male tajne velikog svijeta – svaki složeni organizam građen je od stanica, kod nekih su stanice udružene u tkiva. Uz pomoć mikroskopije možemo upoznati izgled naših stanica i tkiva. Učenici će imati radne postaje s mikroskopima i raznim gotovim preparatima koje će nakon promatranja moći usporediti sa slikama i modelima istih.
Ima li ugljikohidrata? – Lugolova otopina koristi se kao reagens za dokazivanje prisutnosti škroba. Pojava tamno ljubičastog obojenja je dokaz škroba.

Biografija:

Moje ime je Branka Viljanac, rođena sam 27.svibnja 1991. Nakon završene osnovne škole pohađala sam II. gimnaziju u Osijeku. Za vrijeme srednjoškolskih dana zavoljela sam Biologiju te sam odlučila istu studirati, stoga 2010. godine upisujem znanstveni studij biologije u Osijeku na Odjelu za biologiju. Diplomirala sam 2016. te nedugo nakon toga položila i psihološko- pedagoško - didaktičko - metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Radila sam na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, nakon čega sam počela raditi u školama, nažalost uglavnom na zamjenama. Prvo radno iskustvo bilo je u Gimnaziji Vukovar, gdje radim i trenutno. Osim toga predavala sam Prirodu i Biologiju i u osnovnim školama. Osim redovne nastave često sam učenicima vodila razne dodatne aktivnosti vezane za proširenje bioloških znanja.