Program festivala možete preuzeti i u .pdf formatu:
> VUKOVAR - program FZ 2023. [.pdf]

CSI Vukovar,Sanja Pavlović Šijanović, Davor Šijanović, Antonija Milić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 24.4.2023., 12:50 - 13:30

Organizacija:
Gimnazija Vukovar, Šamac 2, Vukovar

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Učionica K17

Detalji:

Projekt Noć detektiva zabavno je edukativna radionica namijenjena za sedme i osme razrede, a u svrhu primicanja STEAM-A i naše škole. Učenici su podijeljeni u 4 izazova , a cilj radionice je putem eksperimentalnog i konceptualnog znanja istražiti „misteriozno ubojstvo“. U sklopu radionice, učenici su podijeljeni u skupine sačinjene od učenika iz različitih osnovnih škola koji imaju zadatak pratiti tragove i dokaze, rješavati zagonetke i poput detektiva istražiti „misteriozno ubojstvo“. Za učenike je pripremljen razrađeni scenarij u obliku intrigantne i uzbudljive priče te pet dokaza: otisak prsta na staklenoj čaši, ubrus, komad tkanine, napitak i „prazan“ papir. Rješavajući izazove, učenici kroz igru stječu znanja iz područja kromatografije i kriptografije, razvijaju vještine u radu sa indikatorima, pokrovnim stakalcima, upoznaju svojstva otopina, željeznog praha i njegove reakcije s magnetom, pripremaju mikroskopske preparate, otkrivaju kako pročitati sadržaj napisan „nevidljivom“ tintom te kako ga dešifrirati primjenom Pigpen šifre i Polybiusova kvadrata.

Biografija:

Antonija Milić (savjetnik kemije, antonija.vidacek@skole.hr, 0992150745)

OBRAZOVANJE: Stečeno zvanje profesor biologije i kemije 2007. godine pri Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, na Odjelu za biologiju i Odjelu za kemiju. Recenzentica udžbenika i radne bilježnice za kemiju (7. i 8. razred). Osvojene nagrade za najuspješnijeg odgojno –obrazovnog djelatnika. Koautorica stručnog članka Iskustveno učenje o čistoći mobilnih uređaja učenika od V do VIII razreda i stručnog članka i Dan sigurnog interneta u znaku. Predstavnica Republike Hrvatske u međunarodnom projektu BLOOM. Autorica primjera dobre prakse primjenom inovativnih metoda poučavanju u nastavi na daljinu objavljenih na mrežnim stranicama Škole za život te autorica primjera dobre prakse. Koordinatorica brojnih međunarodnih projekata s nagradama nacionalne i europske oznake kvalitete – Quality label. Organizatorica integriranog dana u školi u sklopu svjetskog STEM week-a te autorica brojnih školskih projekata. Predavačica na brojnim međunarodnim (EDUchallenge), državnim i županijskim razinama. Organizatorica brojnih javnih događaja u području obrazovanja: Steam day, Steam sajam, Noć detektiva, Zdrava koža je lijepa koža, Hokus pokus, Little steps with little bits. Edukatorica u sklopu trajnog usavršavanja medicinsko biokemijskih djelatnika VSŽ.

Sanja Pavlović Šijanović, dipl. informatičar, sanja.pavlovic-sijanovic@skole.hr, 098 497 503
Rođena je 12. srpnja 1974. godine u Vukovaru. Osnovnu školu te 1. i 2. razred Prirodoslovno-matematičke Gimnazije završava u Vukovaru a zbog ratnih zbivanja nastavlja srednjoškolsku naobrazbu u Gimnaziji Varaždin. Na fakultetu Organizacije i Informatike u Varaždinu, upisuje program studija Informatike, smjer Informacijski sustavi te stječe stručnu spremu sedmog stupnja i stručni naziv Diplomirani informatičar. Na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu završava program pedagoško-psihološke izobrazbe. Po povratku u Vukovar, 10. rujna 2001. godine zapošljava se u Gimnaziji Vukovar kao profesor informatike. Predaje u jezičnim, općim i prirodoslovnim usmjerenjima. Sudjeluje je u brojnim projektima vezanim za edukacije odraslih te nastavnika: ECDL, e-Škole, Unapređenje pismenosti temelj cjeloživotnog učenja, Kako učiti u online okruženju, Putevima digitalnih kompetencija… Microsoft Innovator Educator Expert od 2016. godine a 2018. godine stječe status Microsoft Innovator Expert Trainer. Četverostruka dobitnica zahvalnice za doprinos razvoju kvalitete odgojno obrazovnog sustava Republike Hrvatske kroz iznimno zalaganje i profesionalizam s ciljem omogućavanja kvalitetnog obrazovanja učenicima. Redovito se stručno usavršava, sudjeluje u projektima, piše stručne članke i radove te voli nove izazove.
Davor Šijanović, profesor kineziologije, davor.sijanovic@skole.hr ,099 518 9082
Rođen je 12. studenoga 1969. godine u Vukovaru. Osnovnu i srednju školu završava u Vukovaru, te upisuje Kineziološki fakultet u Zagrebu na kojem stječe diplomu profesora fizičke kulture. Zbog ratnih zbivanja jedno vrijeme provodi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje upisuje poslijediplomski fakultet na Sveučilištu u Sacramentu (CSUS), završava jednu godinu, ali iz privatnih razloga vraća se iz SAD-a i nastavlja svoj profesionalni put u Gimnaziji Vukovar, gdje radi od 1998. godine na poslovima nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture. U periodu od 2013. - 2018. godine uspješno obnaša dužnost ravnatelja Gimnazije Vukovar u vrijeme početka i završetka pilot projekta CARNet –a e – Škole. Aktivan je u lokalnoj zajednici kao član koordinacijskog tima „Za osmijeh djeteta u bolnici”, član je etičkog povjerenstva Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana i član je upravnog vijeća saveza školskih sportskih društava Vukovarsko – srijemske županije. Redovito se stručno usavršava. Četiri godine za redom dobitnik je nagrade MZO za doprinos razvoju kvalitete odgojno – obrazovnog sustava Republike Hrvatske kroz iznimno zalaganje i profesionalizam.